zirant
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 2, 2021 @ 20:33
KATEGORIJA: BiH / Kultura

Nakon večerašnje izvedbe na matičnoj sceni u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, komedija „Žiranti“ prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića i u produkciji zeničkog BNP-a u petak, 3. decembra u 19 sati gostuje u Domu kulture u Tešnju.

„Dramski tekst Žiranti Marija Ćuluma spada u oblast najpopularnije dramske vrste: komedije. To je – da ga još preciznije odredimo – komedija situacije, i to laka, neprentenciozna, sa obiljem komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz jezika likova. Dramski zaplet baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji u namjeri da pomogne, zauzvrat traži amoralan ustupak. U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat sve raspliće u simpatičan happy end. Uvjereni smo, da će narečeno obilje komike, uz partove pjesme i plesa, elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije pa i satire, te uz rediteljsku i glumačku inventivnost i namaštavanje, rezultirati salvama smijeha našeg nasušnog“, kaže dramaturg predstave Hasan Džafić.

U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić / Anđela Ilić, Zlatan Školjić, Adna Hasanić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić.

Za scenografiju predstave je bio zadužen Mensur Begičević, a za muziku Igor Kasapović. Lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

Tekst se nastavlja nakon reklame
LIDER