Portal 072info

Komemoracija Esadu Hećimoviću: Do posljednjeg trenutka čuvao je dostojanstvo profesije

Današnji komemorativni skup bio je prilika da se od Hećimovića oprosti porodica, kolege novinari, prijatelji i poznanici koji su ga poznavali. Nakon odavanja počasti svoja sjećanja s Hećimovićem i životne anegdote ispričao je novinar Amarildo Gutić koji je na početku istakao kako je potrebno mnogo vremena da se ispriča kakav je Hećimović bio kao suprug, otac, novinar i kolega.

“Znam ga 45 godina, a posljednjih 20 godina intenzivno smo sarađivali. Eso je počeo kao novinar i saradnik, a 80-ih godina izrađivao je sebe i buduću karijeru. Napisao je i knjigu Garibi koja govori o boravku mudžahedina u BiH tokom ratnih godina, a dobitnik je brojnih novinarskih nagrada. Nije odustajao da doprinese radu organizacije koja bi pomogla kolegama novinarima da u BiH obavljaju što kvalitetnije svoj posao”, izjavio je Gutić te dodao da je Hećimović čuvao dostojanstvo profesije do posljednjeg trenutka.

Bosanskohercegovački pisac, novinar i političar Nedžad Latić je na početku govora kazao kako mu je izuzetno teško gledati u sliku i suočiti se s istinom da Eso više nije živ.

“Bili smo istinske kolege, ali učio sam od njega mnogo više jer sam ga zatekao kao večernjeg novinara. On je bio odaniji svom zanatu, jer sam ja to raznovrsnije radio, al on je bio posvećeniji novinarstvu. Podržavao sam ga u njegovim hrabrim stvarima, iako nisam znao da je to dobro za njega i za mene. Smatrao sam da je knjiga Garibi kojoj sam bio recezent, opasna i da je imao opasnih poduhvata. Međutim, tada sam shvatio šta Eso želi time postići jer je bolje vidio principijelne ideološke devijacije nego ja. On je toliko volio ovaj grad i vjerujem da su ga vodili ti ideali” izjavio je Latić te dodao:

“Daj Bože da postoji neki Eso Hećimović, a sumnjam da će se takva ličnost roditi u ovom gradu.”

Urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović je govorila o radu s Hećimovićem u ovoj novinskoj kući, ali i odnosu između urednice i novinara koji je ličio na prijateljstvo.

“Uredniku je u opisu radnog mjesta da ima problema s novinarima, a mi smo godinama  surađivali i nismo imali tih problema. Kroz sve godine, nikada niko nije imao potrebu da sumnja da je Esin tekst pročitan i provjeren. Nagrade koje su mu dodijeljene najbolje govore kakav je posao radio. Mi smo izgubili prijatelja i kolegu”, izjavila je Selimbegović.

Ispred televizijske kuće OBN u kojoj je Hećimović radio kao urednik informativnog programa govorio je novinar Rasim Pavica.

“Tri godine sam uživao u radu s njim, a uvijek kada smo dolazili u sukob, on bi bio u pravu. Podržavao je moju mladalačku buntovnost. Ono koliko je Esad znao, mi smo mnogo više trebali da učimo, ali nažalost uvijek kasno shvatite”, poručio je Pavica.

Porodica Esada Hećimovića sa suzama je slušala anegdote i riječi o uglednom zeničkom novinaru, a komemorativni skup je završen odavanjem počasti.

Dženaza Esadu Hećimoviću biće klanjana nakon ikindija-namaza, oko 16:45 sati u haremu Čaršijske džamije, dok će se ukop obaviti na Gradskom groblju Prašnice.

KLIX
Podijelite članak

Počitajte još

Igrali se i nabasali na bakine poluge zlata: Otkriveno otkud i koliko vrijede

Redakcija

Tragedija: Dječak se popeo na vagon i poginuo pod naponom od 25.000 volti

Redakcija

Otkriveni detalji: Kako je Ukrajinac pomoću lemilice ukrao više od 135.000 eura sa bankomata

Redakcija

Erdogan uputio bajramsku poruku: Nikome nećemo dozvoliti da otima palestinsku zemlju

Redakcija

Aplikacije koje će vam pomoći da veza na daljinu bude lakša

072info

Koronavirus popularizovao biciklizam i u BiH: Kako možemo postati zdravija nacija?

072info

Ove namirnice su idealne za ljeto, imaju višestruko korisno djelovanje

072info

Bh. izvoz hrane porastao tokom pandemije

072info

TRAGEDIJA: Glumac spasio sina u posljednji trenutak, pa se utopio

Redakcija

SpaceX priprema prvo lansiranje rakete u orbitu s ljudskom posadom

072info

Zubejda Gobeljić prva je kurra hafiza u BiH: Ljubav prema Kur’anu vodila me na ovom putu

072info

Tri osobe povrijeđene u sudaru kod Mostara

Redakcija

Emotivnim porukama i fotografijama poznate ličnosti čestitale Bajram

072info

BAJRAM BEZ OČEVOG MIRISA: Fali mi da mi kaže: “Blago babi”

072info

Izetbegović otvorio dušu: Nisam bio u trezoru, a 1986. sam govorio da će biti rat u BiH

072info

Četiri miliona građana Srbije prijavilo se za pomoć od 100 eura

072info

CIK za štampanje listića daje 1,1 milion: Za 10 godina potrošeno više od 120 miliona KM

Redakcija

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: Ovo je novo, ogromno žarište virusa!

Redakcija

U sukobu migranata u Sarajevu sijevali i noževi, povrijeđeni prebačen na KUM

Redakcija

Vozeći automobil sletio s puta: Teško povrijeđen mladić

Redakcija