KOMENTAR ČITATELJA: GGM: Ponosna Jugoslavijo, šta bi sa tvojim narodom, tako plemenitim i uglednim?

KOMENTAR ČITATELJA: GGM: Ponosna Jugoslavijo, šta bi sa tvojim narodom, tako plemenitim i uglednim?

IMAG0407

Na adresu naše redakcija stigao je e-mail od našeg čitatelja, koji prenosimo u cjelosti:

Prije nekoliko dana postavljene su dvije mašine sa znakovima na krajeve mosta na Bojinom viru da spriječe vozila da koriste most dok se vrše radove.

Naravno radi ovog višemjesečnog razvlačenja radova na trasi od nekoliko stotina metara, od Odmut-a do skretanja za Lukovo Polje, vozači su počeli gubiti živce. Ali, slika govori sve o kulturi za volanom. Slikajući sa Odmuta, gradski autobus i još brojna vozila su zaobišli blokadu kod Bilmišća, koja se sastoji od jedne poprijeko parkirane mašine i nekoliko znakova i krenuli na drugu stranu gdje jedna još veća mašina sa slike blokira obje trake za prolaz. Sada nema busu ni naprijed a ni nazad radi kolone auta koja su ga pratila, a što je još gore, oni su stajali svi tu dobrih 15-ak minuta dok se neko iz kolone nije sjetio okrenuti auto i ići nazad, pa je onda zaglavio opet na kraju radi prve mašine koju su zaobišli i kolone koja sada tu stoji i bleji. 

Ali nije to kraj, sve vrijeme auta stoje i na kružnom toku na Odmutu i gledaju u mašinu koja im blokira put, dok pješaci prolaze pješačkom stazom mosta, da bi se neka sila za volanom sjetila da krene preko pješačke staze ne obazirujući se na pješake i zgurajući biciklistu. Nisam nastavio snimati, ovaj snimak sve govori, ali nastavilo je još auta za njim po trotuaru.

Ponosna Jugoslavijo, šta bi sa tvojim narodom, tako plemenitim i uglednim? 

Ja sam mlađi, rođen krajem one Jugoslavije, pa je nisam doživio u punom sjaju da ga se mogu sjećati, ali znam šta je ona bila i šta je ona vrijedila.

A danas…

Nemamo osnovnu kućnu kulturu, nema morala i etike, nema suosjećaja i dobrih namjera. Kada mi sebi dozvoljavamo ovo, kada stotinu nas može stajati, šutiti i gledati kako neki/ka siledžija provodi svoje, uništava ono što je naše, onda mi ne zaslužujemo bolje. Narod je zatucan i još uvijek mori sebe sa vjerama i strankama dok nam sile uzeše sve što imamo i još nam crkoše od smijeha jer smo toliko zaslijepljeni glupostima da ne vidimo šta nam se dešava pod nosom.

Kada smo postali ovakvi? Kako? Svi mi imamo onaj pravi kućni odgoj, gdje smo naučili prave vrijednosti i humanost, kako onda da ga svi negiraju i troše ogromnu količinu svoje energije da suzbiju zdrav rezon i ljudskost.

Nama ovo treba, treba da nas jašu i da se na našim leđima bogate kada smo glupi. Protesti pred parlamentom su digli toliku buku o nepravdi i patnji, pa sutradan je bila utakmica…i sve zaboravljeno.

Sve dok je ovako, dok je neki koncert ili utakmica veći prioritet od vlastite budućnosti i sigurnosti, nema nas nigdje. Davno su Rimljani skontali, daj narodu hljeba i igara i oni će šutiti, a to važi i danas. Svi šute na minimalcu i odoše gledati utakmicu. Puno su veći narodi od nas propali i otišli u zaborav, možda je i nama suđeno, ali svima imam šta reći:

Molite se, molite se svim vjerama koje poznajete, proučite sve što znate iz bilo koje vjere i na bilo kojem jeziku, jer neka nam je Bog na pomoći da će se nešto promijeniti u svijesti ovog malog južnog naroda.

Ime i prezime autora poznato redakciji. NAPOMENA: Komentar čitatelja odražava stav autora, a ne nužno i stav portala 072info.com.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE