Portal 072info

KOMENTAR DANA | Dino Pašalić: Čekajući Godoa

Piše: Dino PAŠALIĆ – Dnevni avaz

Dok se razvijenije zemlje trude da zainteresiranim privrednicima pojednostave proceduru za otvaranje malog ili srednjeg preduzeća, a u nekima taj posao urade s nekoliko klikova, u našoj zemlji, čini se, potrudili su se u startu obeshrabriti ljude da osnuju preduzeće, otvore nova radna mjesta, ostanu raditi i privređivati u domovini. 

Iako svjedočimo masovnom odlasku radne snage iz naše zemlje, odlivu mozgova, redovima ispred ambasada, još ima onih koji nisu digli ruke od rodne grude i žele otvaranjem firme zbrinuti sebe, ali i dati posao svojim ljudima.

Onog trenutka kada se upuste u ovu avanturu, pa sve do dobivanja potrebne papirologije i otvorenja firme, sve podsjeća na dramu “Čekajući Godoa”. Činjenica, u našoj, bosanskohercegovačkoj drami, Godo se “dočeka”, ali nakon što se izgubi strpljenje, ispuni čak 13 zahtjeva i prođu tri mjeseca.

Mnogo je onih koji u borbi s brdom papira i vremenom, nažalost, odustanu. Poražavajuće je da su, svjedoče o tome najnoviji podaci Svjetske banke, u procedurama za otvaranje lokalnog preduzeća ispred naše zemlje Kosovo, Albanija, Srbija, Crna Gora. BiH se, uvjerljivo, nalazi na lošem 173. mjestu od 190 ekonomija.

Ovo nije usamljen slučaj da je naša zemlja na začeljima svjetskih lista. Činjenica, ako se posmatra drugačije, onda smo među prvim zemljama po lakoći otvaranja firme, ali otpozadi.

Ostaje interesantno pratiti hoće li se procedure, konačno, olakšati i tako motivirati privrednici da preduzeća otvaraju u BiH ili će nadležni i dalje nijemo posmatrati da odlaze u uređenije zemlje, čak i one u regionu, a koje su daleko ispred nas.

Podijelite članak
  • 11
    Shares

Počitajte još

Spriječeno rušenje baraka u Banlozima kod Zenice: Novinari kao borci za ljudska prava (VIDEO)

Redakcija

KOMENTAR DANA | Dino Pašalić: Umjesto slavlja, cvijeće i vijenci!

Redakcija

ZENICA: Nedopustivo da se sprečavaju novinari u obavljanju svoje dužnosti

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box