Komesar MUP-a ZDK: M-17 više ne zovemo put smrti

Podijelite vijest

Semir Šut, komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), u razgovoru za „Avaz“ stanje sigurnosti u ZDK ocijenio je povoljnim. 

Prema njegovim riječima, to je rezultat kontinuiranog i ozbiljnog pristupa policajaca na cjelom području ZDK.

– Zahvaljujući ozbiljnoj analizi svih eventualnih žarišta kriminaliteta javnog reda i mira, mi djelujemo proaktivno, dakle ne čekamo da nešto kulminira i da se pojavi neki problem koji uznemirava naše građane. Reagiramo na sve takve događaje i zato imamo ovakvo stanje. Kontinuirano ovo radimo i rezultati su vidljivi. Građani su zadovoljni radom policije i možemo se pohvaliti da na području ovog kantona nemamo organiziranih kriminalnih grupa, kao ni izraženog nasilničkog ponašanja – kaže Šut. 

Prvi čovjek policije ZDK naglašava da nemaju ni izraženog reketiranja privrednika ili fizičkih lica, što je gorući problem u nekim drugim kantonima. 

ČITAJ JOŠ:  VOZAČI OPREZ: Evo gdje su najavljene radarske kontrole

– Sve su to ozbiljne stvari, one na kojima smo mi godinama uporno radili i na kojima su bili angažirani naši službenici. Tako da stanje sada možemo ocijeniti povoljnim. Nemamo više ni žarišta gdje se narušavaju javni red i mir jer često obilazimo potencijalna mjesta gdje se to može dogoditi. Radimo prema principu interventnih timova policije. Ojačamo jednu ekipu s četiri ili pet policijskih službenika, damo im najbolju opremu i vozilo. I oni su onda sposobni suočiti se i s najtežim zadatkom, a tako opremljeni oni preventivno djeluju i ne dešavaju nam se neki teški prekršaji javnog reda i mira – pojašnjava Šut. 

Kada je riječ o saobraćaju, i tu su pripadnici MUP-a ZDK uložili puno truda.

ČITAJ JOŠ:  Muškarac u Novom Šeheru prijetnjom motornom pilom pokušao uticati na birače

– U jednom momentu je na području našeg kantona bilo 38 smrtno stradalih osoba, mi smo to sada sveli na 19-20 godišnje. Naravno, i to je veliki broj, ali to više nije do policije, nego do saobraćajne kulture, mentaliteta i nekih ružnih navika koje su prisutne kod vozača. Mi smo, ono što je do policije, uradili maksimalno, rasporedom fiksnih i mobilnih radara značajno smo smanjili prosječnu brzinu na putu M-17 i više se to ne zove „put smrti. Nesreće se sada dešavaju na lokalnim putevima. Ukinuli smo rutinsko zaustavljanje na magistralnim putevima da se ne bi građani uznemiravali. Rade se isključivo ciljane akcije – zaključio je Šut.

UNIŠTILI I PRODALI 500 VOZILA

Najveće akcije smo provodili na suzbijanju preprodaje i trgovine narkoticima i zaista imamo impozantne rezultate na tom planu. 

ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Dječaka udario električni romobil

Mi u jednoj akciji, u saradnji s Tužilaštvom, pritvorimo po 15 osumnjičenih. To radimo kontinuirano i mislim da je to doprinijelo smanjenju pošasti. Droga je prisutna, ali u manjoj mjeri. 

Na ubistva i pokušaje ubistava žestoko reagiramo. Kao i na sva djela s elementima nasilja, odmah pravimo plan i šaljemo naše najbolje ekipe i režemo to u korijenu. 

Pitanje automafije smo riješili prije šest godina. To je sasječeno u korijenu, razbijene su grupe u početku. 

Dešava se jedino da ukradu neko starije vozilo radi izvršenja krivičnog djela. 

Oduzimamo vozila od bahatih prekršilaca. Od takvih prekršilaca uništili smo i prodali skoro 500 vozila. Nedostaje nam 210 policijskih službenika, mada je otvoren konkurs koji još nije okončan.


Podijelite vijest