Komesar Šišić za 072info: Moje rukovođenje policijom biti će obilježeno odlučnom borbom protiv korupcije

Prvi intervju nakon imenovanja na čelo Uprave policije MUP-a ZDK

Rusmir Šišić policijski komesar MUP-a ZDK
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Rusmir Šišić novi je komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), a u prvom razgovoru za medije, i to za portal 072info, nakon imenovanja na ovu funkciju Šišić je govorio o prioritetima u radu, kako ocjenjuje dosadašnji rad i rezultate policije ZDK, gdje smatra da može bolje, da li je njegov izbor, kako se komentarisalo, politički, hoće li njegovim dolaskom doći i do kadrovskih promjena unutar Uprave policije MUP-a ZDK… 

072INFO: Izabrani ste za novog komesara policije, šta će biti Vaši prioriteti u radu i kada zvanično počinjete s radom? 

Nakon imenovanja na poziciju policijskog komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskom kantonu, itekako svjestan složenosti sigurnosne situacije, ne samo u našoj zemlji nego slobodno mogu reći i u cijelom regionu, u svom radu nastavit ću da primjenjujem principe po kojim sam i do sada radio u svojoj dužoj policijskoj karijeri. To prvenstveno znači da ću maksimalno raditi na unapređenju i profesionalizaciji policijskih službenika i generalno policijskih struktura u Zeničko-dobojskom kantonu, te jačanju njihovog integriteta i osposobljavanju a sve sa ciljem pružanja što boljih usluga građanima i stvaranja sigurnog ambijenta. 

Od svojih saradnika i svih policijskih službenika zahtjevat ću krajnje odgovoran i ozbiljan pristup u postupanju i djelovanju, kako bi se adekvatno reagovalo na sve događaje i eventualne sigurnosne rizike i pojave i kako bi se našim građanima pružila maksimalna lična i imovinska sigurnost. Takođe ću insistirati na intenzivnijoj kontroli i nadzoru izvršavanja svih poslova i zadataka iz nadležnosti policije

072INFO: Kako ocjenjujete dosadašnji rad i rezultate policije ZDK, gdje smatrate da se može bolje?

Svjedoci ste da je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona proteklih godina u mnogim segmentima svoga djelovanja ostvarivala zavidne rezultate, tako da smo na području našeg kantona imali jedno sasvim povoljno stanje sigurnosti. U tom kontekstu, moramo itekako uvažiti činjenicu da su gotovo sva teža krivična djela izvršena na području Zeničko-dobojskog kantona uspješno rasvjetljena i zadokumentovana a izvršioci istih procesuirani. Bez ijednog incidenta su obezbijeđeni značajni sportski događaji na kojim je prisustvovalo više hiljada građana. 

Sva krivična djela, koja su posebno uznemirila naše građane i javnost, mi smo uspješno rasvjetlili a izvršioce lišili slobode i predali u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Naravno, to ne znači da naši rezultati ne mogu biti bolji a učinkovitost i efikasnost veća. Mišljenja sam da uvijek i kontinuirano treba raditi na unapređenju rezultata i u tom kontekstu posebno ću raditi na jačanju naše borbe na prevenciji krivičnih djela u vezi zloupotrebe opojnih droga, sa posebnim akcentom na snažno i efikasno postupanje kada je u pitanju lišenje slobode i procesuiranje izvršilaca navedenih krivičnih djela. Naš odgovor na tu vrstu kriminaliteta mora biti jači i energičniji i od tog stanovišta neću odstupati. 

ČITAJ JOŠ:  U FBiH u augustu više od 143 hiljade turista, ostvareno više od 340 hiljada noćenja

Smatram da je itekako bitna prevencija svih pojavnih oblika zloupotrebe opojnih droga, prevenstveno zbog činjenice da ova krivična djela direktno ugrožavaju mladu populaciju i ostavljaju trajne posljedice na život i zdravlje istih, zbog čega ćemo u našem budućem radu sigurno više raditi na provođenju preventivnih mjera u ovoj oblasti.

Ono što želim posebno naglasiti je da će moj rad i rukovođenje policijom biti obilježeno odlučnom borbom protiv korupcije, kao i posebnim mjerama koje će biti poduzete na planu borbe protiv vidova koruptivnog ponašanja, u smislu sprječavanja, prijavljivanja i dokumentovanja koruptivnih krivičnih djela. Odgovorno tvrdim da ćemo u toj oblasti biti neumoljivi i svaki prijavljeni slučaj korupcije ozbiljno shvatiti, zadokumentovati i procesuirati. 

Adekvatno i profesionalno otkrivanje i dokumentovanje slučajeva korupcije, kao i procesuiranje osoba koje učestvuju u tim nezakonitim radnjama može se postići samo uz pomoć građana i zajednice, koji takve slučajeve trebaju odmah prijavljivati i dostavljati policijskim službenicima informacije kojim raspolažu. Stoga, pozivam građane da prijavljuju takve slučajeve i da na taj način doprinesu  uspješnom procesuiranju naznačenih nezakonitih radnji a postignuti rezultati će sigurno potvrditi našu opredjeljenost u borbi protiv ove velike pošasti koja nagriza cijelo društvo.  

Kada govorim o značaju prevencije moram spomenuti i maloljetničku delinkvenciju, što će takođe biti jedna od oblasti djelovanja policijskih službenika u kojoj ću zahtijevati proaktivniji pristup i izraženiji senzibilitetu za ovu vrstu problematike. U svom rukovođenju, zajedno sa saradnicima ću kreirati naše djelovanje sa ciljem smanjenja zastupljenosti maloljetničke delinkvencije u ukupnoj stopi kriminaliteta, te ćemo sigurno u narednom periodu pojačanim prisustvom i stalnim kontaktima raditi na unapređenju sigurnosti djece i mladih ljudi, ali i prevenciji nedozvoljenih i negativnih ponašanja počinjenih od strane maloljetnih lica.

Moj cilj je da Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona bude primjer, snažne, savremene i dobro opremljene policijske agencije, koja će biti odlučna u borbi protiv svih vidova kriminala i korupcije i koja će svim građanima Zeničko-dobojskog kantona osigurati siguran ambijent za život i rad.

072INFO: Koliko je teško, i da li je uopće, nastaviti voditi MUP ZDK nakon komesara Šuta čiji je rad prepoznat u državi? 

 Nesporno je da je policija Zeničko-dobojskog kantona pod rukovođenjem kolege Semira Šuta ostvarila jako dobre rezultate, međutim to ne znači da ne trebamo ići dalje i postizati još bolje rezultate. Kao profesionalac, nastojat ću da unapredim kolegijalne odnose, aktueliziram neke aktivnosti za koje smatram da su bitne, te ću na visoko profesionalnom nivou unapređivati saradnju sa drugim policijskim agencijama i agencijama za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini i u kontaktima sa nosiocima vlasti svih nivoa, predstavnicima diplomatskih tijela, domaćih i međunarodnih organizacija, nevladinog sektora i drugih organizacija i institucija, dostojanstveno i afirmativno predstavljati policijske strukure Zeničko-dobojskog kantona i dati primjer dobrog i pravednog rukovođenja. 

ČITAJ JOŠ:  Kasumović od policije traži deblokadu Autobuske stanice u Zenici

Bit ću posebno otvoren za vođenje razgovora sa predstavnicima misija i međunarodnih organizacija u BiH o aktuelnim temama koje se tiču funkcionisanja policije u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i oblastima  od zajedničkog interesa, prvenstveno u kontekstu realizacije projekata koji imaju za cilj jačanje demokratizacije društva, vladavine prava, ljudskih prava i sigurnosne saradnje. Želim da naglasim da je pored navedenih ciljeva neupitna i moja odlučnost u povećanju odgovornosti policijskog rada, na prvom mjestu zajednici, odnosno građanima, koji s punim pravom očekuju od policije da ih štiti u svakom smislu. Ta očekivanja moramo opravdati ali i ispuniti. U tom kontekstu, inicirat ću konkretne projekte, koji će sigurno rezultirati dobrim efektima i povećanjem povjerenja građana u policiju.

072INFO: Mnogo se pričalo da je Vaš izbor politički, kako komentarišete takve navode? 

Iskren da budem, ne želim uopće da komentarišem takve navode, jer su u svakom slučaju netačni i bojim se tendenciozni u smislu sprovođenja nekih političkih ciljeva, pa bi samim pojašnjavanjem motiva i razloga za plasiranje takvih netačnih informacija ali i njihovih autora, dao značaj nečemu što zaista nije vrijedno pomena, stoga ću stati na ovom kratkom komentaru. Vrijeme pred nama će pokazati u kojoj mjeri sam profesionalac i poznavalac posla koji obavljam.    

072INFO: Hoće li Vašim dolaskom doći i do određenih kadrovskih promjena?

Poznato vam je vjerovatno da je tokom proteklih godina evidentan deficit kadrova u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, što svakako otežava rad ove uprave policije i umanjuje njenu efektivnost. U nekoliko navrata su sprovedeni eksterni konkursi, kada je primljen određen broj novih policijskih službenika, ali na taj način nije prevaziđen i riješen problem nedostajućih kadrova, tako da ćemo u narednom periodu sigurno raditi na primanju novih službenika, odnosno popunjavanju nedostajućih kadrova. 

Kada govorimo o ovom pitanju, bitno je naglasiti da prijem novih službenika iziskuje dodatne troškove ali uvjeren sam da ćemo u našim aktivnostima i planovima imati punu podršku ministra unutrašnjih poslova a naravno i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Moj stav je da zajednički i u vidu konstruktivnih razgovora, nalazimo najbolja i najoptimalnija rješenja, u kontekstu mjera štednje ali i naših realnih potreba, kako bismo funkcionali u punom kapacitetu, spremni adekvatno i profesionalno odgovoriti na svaki sigurnosni izazov i zadatak koji se pred nas postavi.

ČITAJ JOŠ:  Prodao pelet koji ne gori: Lopov uzeo novac i otišao

072INFO: Na kraju, koja bi bila Vaša poruka građanima ZDK, a kada govorimo o sigurnosti u Kantonu?

Efektivno i efikasno funkcionisanje policije u okviru utvrđenih nadležnosti predstavlja osnovni uslov za ličnu i imovinsku sigurnost građana ali i cjelokupnu sigurnost zajednice. U posljednje vrijeme poseban izazov za policijske i pravosudne institucije predstavlja suprostavljanje organizovanom kriminalu, svim vidovima korupcije i privrednog kriminaliteta, pranju novca i poreznim prevarama, saobraćajnim deliktima, kompjuterskim zloupotrebama a naročito oblicima usmjerenim prema djeci i drugim ranjivim kategorijama, zloupotrebama ličnih podataka, nedozvoljenoj trgovini i prometom droga, kao i svim aspektima aktuelne migrantske krize. 

Odgovorno tvrdim da će dobrim rukovođenjem, procjenama i brzim reagovanjem, policija Zeničko-dobojskog kantona svim građanima pružiti maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost, te raditi na stvaranju i osiguranju jednog sigurnog ambijenta za život, rad, te dobre poslovne tokove i investicije.  

Naravno, želim napomenuti da je saradnja sa lokalnim vlastima vrlo značajan segment u radu ove uprave policije, koja je posebno izražena na nivou policijskih stanica, tako da ćemo u narednom periodu intenzivirati sastanke sa predstavnicima lokalnih vlasti, općinskih institucija i udruženja, kao i svih drugih bitnih subjekata u zajednici, koji u okviru svojih ovlaštenja i nadležnosti mogu doprinijeti stvaranju pretpostavki i uslova za bolji i kvalitetniji život građana.

Ono što želim posebno naglasiti je činjenica da je profesionalno postupanje i djelovanje policijskih službenika zaista jedna stalna borba, stoga ćemo raditi na stvaranju jačih veza između policije i građana, gdje ćemo koristiti veze sa zajednicama ne samo za dobijanje informacija o kriminalnim aktivnostima i reagovanju na potrebe građana, već i za širenje konkretnih poruka i pitanja koji se tiču opšte sigurnosti. Ovom prilikom se zahvaljujem svim našim građanima na dosadašnjoj saradnji, te ih pozivam da sarađuju sa policijom, da dostavljaju raspoloživa saznanja o nezakonitim pojavama i da budu partner policiji u stvaranju pretpostavki za bolji i sigurniji život.

Posebno naglašavam da je policija Zeničko-dobojskog kantona odlučna u namjeri da dokumentuje sve oblike krivičnih djela i procesuira izvršioce istih, ali je isto tako odlučna da u smislu dosljedne primjene zakona ispita sve prijave podnesene i protiv policijskih službenika, te u slučaju utvrđenih nezakonitosti i sankcioniše iste. Nastojat ćemo da veći dio aktivnosti koje preduzimamo obrazložimo na način da ih građani razumiju i da u konačnici povećamo povjerenja građana u policiju.

GODISNJICA
MARKETING