Komisija za sigurnost PFBiH donijela šest zaključaka: Zašto ne vraćamo migrante u Srbiju ili Crnu Goru

f5484785c17638f74a2b5865cf28d439

Šest zaključaka donijela je Komisija za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon sastanka sa predstavnicima sigurnosnih agencija i vlasti na svim nivoima.

Među ključnim je raspodjela migrantske krize na čiitavu državu, da institucije imaju uvid u tokove novca, te osposobljavanje kampa Lipa.

Očekuje se od sigurnosnih agencija da uspostave mehanizam kontrole kretanja i boravka migranata u Bosni i Hercegovini, te da pojačaju aktivnosti utvrđivanja identiteta migranata, od IOM i UNHCR-a se traži da kontejnere iz Bire stave na raspolaganje institucijama, te osnivanje prihvatnih centara u područjima gdje ih do sada nije bilo, zaključci su Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH.

– Da, to se odnosi i na područje Republike Srpske koja do sada nije snosila teret krize. Poziva se da nadležne agencije iskontrolišu tokove novca preko Western Uniona iz onih država iz kojih dolaze migranti – rekao je Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH.

Iz Komisije su rekli da će se uputiti inicijativa za tematsku sjednicu u Parlamentu FBiH. No, potpuna realizacija ovih zaključaka je teško ostvariva, prvenstveno jer Graničnoj policiji nedostaje 1.200 novih policajaca, te adekvatna oprema.

– Apsolutno ne očekujem jer smo vidjeli da nemamo kapaciteta, jer smo vidjeli danas da agencije nemaju kapaciteta, pogotovo Granična policija. Znamo da Vijeće ministara ne donosi odluke kakve bi trebalo donijeti, tu imamo osnovni problem – navodi Hamdija Abdić Tigar, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, piše N1.

Tokom prošle godine vraćeno je više od 7.000 migranata iz Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine, podaci su MUP-a USK.

– Na osnovu izjava migranata gdje smo uzeli iskaze imamo oko 7.210 migranata, koji su vraćeni sa teritorije Hrvatske. Postavljamo pitanje zašto mi nismo vraćali migrante u Srbiju ili Crnu Goru – pita Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Iz Komisije za ljudska prava kažu da porast kriminala sa migrantskom krizom nije na nivou koji je plasiran u medijima.

– Zvati nekog čovjeka ilegalnim znači da on ne postoji i to je ozbiljno kršenje ljudskih prava, zatim sam pokušao da razbijem mitove da migranti siluju, migranti povećavaju stopu kriminaliteta – ističe Mirsad Čamdžić, predsjednik Komisije za ljudska prava i slobode Parlamenta FBiH.

Trenutno je oko 3.500 migranata na teritoriji USK, prema podacima MUP-a, smještajni kapaciteti su više nego za duplo manji.

N1

Prethodni članakKo to tamo profitira: Zašto je u FBiH kao malo gdje u Evropi obavezna fiskalizacija u veleprodaji?
Sljedeći članakPozitivne stvari: Priča o časnoj sestri Blanki i mualimi Šejli iz BiH stigla i do Njemačke