Portal 072info

Komisije za saobraćaj: Evo koja će vozila imati prednost u odnosu na vozila funkcionera

omisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH danas je u Sarajevu podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio poslanik SBB-a Damir Arnaut, a kojim se predviđa zakonsko regulisanje prednosti vozila hitne pomoći i vatrogasnih vozila u odnosu na vozila pod pratnjom.

– Davanjem prvenstva vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima šalje se bitna poruka da su interesi građana, posebno bolesnika ili onih kojima gori imovina, ispred domaćih i stranih političara u vozilima u pratnji policije – rekao je Arnaut.

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko informisao je članove Komisije da ovo ministarstvo podržava ideju predlagača da se zakonom definiše prednost vozila hitne pomoći i vatrogasnih vozila u situacijama kada je to moguće.

– Međutim, usvajanjem ovog zakonskog prijedloga, bilo bi potrebno izmijeniti niz podzakonskih akata i testove za polaganje vozačkog ispita – rekao je Jusko.

On je dodao da je u BiH sazrelo vrijeme za izmjenu zakona o saobraćaju i da Ministarstvo komunikacija i transporta, slijedeći praksu EU, radi na pripremi ovog zakona, prenosi Srna.

Predsjedavajući Komisije Momčilo Novaković založio se za dosljednu primjenu postojećih propisa.

Član Komisije Šemsudin Mehmedović smatra da je riječ o populističkom prijedlogu zakona, te istakao da je posebno pitanje zloupotreba vozila sa svjetlosnom i zvučnom signalizacijom, a da postoji zloupotreba rotacionih svjetala u saobraćaju priznao je i ministar Jusko.

U raspravi o predloženoj izmjeni i dopuni zakona član Komisije Nikola Lovrinović zatražio je izvinjenje Arnauta što je one koji su ranije zatražili zvaničan stav nadležnog ministarstva o ovom zakonskom prijedlogu optužio da su odgovorni za nečiju smrt.

S obzirom da je resorni ministar rekao da je u toku priprema novog zakona o bezbjednosti saobraćaja, Lovrinović je ocijenio da Arnaut treba da povuče svoj prijedlog.

Komisija je podržala izvještaj o radu u prošloj godini Regulatorne komisije za električnu energiju BiH.

Na današnjoj sjednici konstatovano je da je Regulatorna agencija za komunikacije BiH prilikom predlaganja rang–liste kandidata za člana Upravnog odbora Javnog radio–televizijskog servisa BiH iz reda ostalih ispoštovala proceduru i zakonske odredbe.

Prijedlog rang–liste, na kojoj je prvi LJubomir Zuber, a drugorangirani Saša Čavrag, biće upućen Predstavničkom domu u dalju parlamentarnu proceduru.

Hayat.ba

Podijelite članak