Kompanija zabranila radnicima da pričaju o politici, trećina dala otkaz

4 9

Manje od sedam dana nakon što je uvela pravilo da na poslu nema priče o politici, tehnološka kompanija “Basecamp” ostala je bez trećine zaposlenih, a među njima su i oni koji su na rukovodećim pozicijama.

U blogu, koji je u međuvremenu postao kontroverzan, suosnivač i izvršni direktor Džejson Frajd (Jason Fried) najavio je zabranu društvenih i političkih rasprava na internim sistemima za razmjenu poruka.

– Ne bi trebalo da se pitate da li to što ne učestvujete u tome znači da ste saučesnik ili da ako učestvujete automatski znači da ste meta – napisao je Frajd.

Prema njegovoj ocjeni, u pitanju je dovoljno težak teren za život, ali još više kada ste na poslu:

– Postalo je previše. To prilično ometa. Isisava našu energiju i preusmjerava dijalog ka mračnim temama. Nije zdravo i nije nam od koristi – naveo je on.

Ovaj potez sličan je onom koji su povukli giganti Google i Amazon.

Međutim, u “Basecampu”, zabrana nije naišla na oduševljenje i, navodno, trećina zaposlenih očekuje otpremninu nakon sporazumnog raskida radnog odnosa.

Među onima koji su otišli su i šef marketinga i šef korisničke podrške. Izmjena politike firme je, kako se navodi, nastala kao rezultat napora “Basecamp” da unaprijedi raznolikost i inkluzivnost zbog štete koju već 11 godina nanosi nesmotrena šala.

Agenti za korisničku podršku 2009. godine napravili su listu imena koja su im se učinila smiješnim. Ispostavilo se da su mnoga bila porijeklom iz Afrike ili Azije.

Suosnivač kompanije Dejvid Hajnmajer Hanson opisao je listu kao “pogrešnu na sve moguće načine”. Ipak, novi pokušaj da šala bude poslata u zaborav, košta i koštaće firmu prilično. Odlazak trećine zaposlenih je ogroman finansijski izdatak, jer svi oni koji su u preduzeću proveli najmanje tri godine treba da dobiju iznos u visini šest mjesečnih zarada, dok oni koji su bili kraće dobijaju tromjesečnu platu kao otpremninu.

Da razgovori na poslu ne treba da uključuju određene teme, pominjalo se i kada su frime počele da razmišljaju da zabrane razgovore o fudbalu na poslu.