BDA7D913 309C 44D0 8293 18DE29808D9B
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Kvalitetna organizacija praktične nastave van škole za učenike srednjih stručnih škola u Zeničko – dobojskom kantonu, te izazovi sa kojima se susreću u organizaciji praktične nastave, bile su teme sastanaka koji su nedavno održani između kompanija i stručnih škola iz ZDK-a.


Iako je dosadašnja saradnja bila korektna i daje dobre rezultate, zaključeno je kako ipak postoji dosta prostora za unapređenje izvođenja praktične nastave učenika, posebno u polju prepoznavanja statusa učenika na praktičnoj nastavi, isplate naknada učenicima za rad, osiguranja, ljekarskog uvjerenja i slično.

Aktivnostima će se djelovati u dva pravca. Jedan je unapređenje izvođenja praktične nastave van škole za učenike srednjih stručnih škola, posebno u segmentu pozicioniranja uloge master trenera za obuke mentora iz kompanije, pozicioniranje uloge i obuke mentora iz kompanija, te u segmentu unapređenja saradnje dva mjesta učenja. Radit će se i na animiranju kompanija sa područja ZDK-a za uključivanje u realizaciju praktične nastave učenika, kao odličnom načinu obezbjeđenja kvalitetne radne snage koja sve više nedostaje kompanijama.

“Svjesni smo da je potrebno uložiti i dodatni napor s ciljem unapređenja saradnje dva mjesta učenja, jačati ulogu mentora kao i koordinatora praktične nastave, te povećati aktivnosti dualno orijentisanog stručnog obrazovanja i stvaranja pretpostavki za integraciju istog. U narednom periodu ćemo, uz podršku partnera, raditi na tim aktivnostima”, poručeno je iz Privredne komore ZDK-a.

Sve navedene aktivnosti će se realizovati kao dio projekta Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini kojeg u ime Vlada Švicarske i Njemačke na području BiH provodi GIZ.