KOMŠIĆ I IZETBEGOVIĆ: Protesti ne smiju prerasti u međunacionalni konflikt

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

izetbegovicikomsic

Ovi protesti su socijalno-ekonomskog karaktera, protesti protiv nepravde i lopovluka, ali nikako ne smiju dobiti crtu bilo kakvog nacionalnog konflikta – kazao je danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komišić nakon što su on i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održali sastanak sa članovima Međureligijskog vijeća BiH.

Dakle, dodao je Komšić, to se ne smije desiti u ovoj zemlji.

– Ovo ne smije prerasti u bilo kakvu vrstu međunacionalnog konflikta i po svemu onome što smo imali priliku da vidimo jučer, naprimjer, sreća je da do toga nije došlo – kazao je Komšić.

Dodao je da ljudi koji učestvuju i koji će učestvovati dalje u protestima moli da imaju ovo uvijek u vidu.

– Znam da oni nisu krenuli u proteste opterećeni bilo kakvim nacionalnim predznakom i samo neka tako ostane – kazao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je također istaknuo da je „osobito važno da se ova stvar ne pretvori u međuetnički sukob“.

– Ja sam u stalnoj vezi s Radmanovićem, sa Čovićem sam se čuo danas, s Ragužem i upravo imamo ovu stvar u vidu. Ovo ne smije krenuti u tom smjeru. Dake, opravdani zahtjevi protestnika će se morati kroz jedan dijalog rješavati, morat će se ubrzano raditi na tome, ali se mora zaštititi država, moraju se zaštititi institucije – kazao je Izetbegović.

Dodao je da će im članovi Međureligijskog vijeća moći sigurno