Komšić, non-paper, laži i respiratori

Prvo su mediji bliski OSA-i i klijentelistički povezanim osobama i sudskim slučajevima objavili da slovenski premijer Janez Janša i predsjednik Borut Pahor lobiraju u Briselu za mirnu podjelu BiH i dovršetak raspada bivše Jugoslavije, što u prijevodu znači i promjenu granica Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbije.

Na to je hitro reagirao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, potvrđujući da je Pahor u vrijeme njegove posljednje posjete Sarajevu pitao članove kolektivnog šefa države da li postoji mogućnost mirnog etničkog razlaza u BiH.

Puške, opasače, uniforme i na granice BiH

Šefik Džaferović, čuvar Bakirove stolice, također se osvrnuo na razgovore sa Pahorom, s tim da je precizirao da su i on i Komšić i Pahor iznijeli stav da ne može biti mirnog raspada BiH, dok je Milorad Dodik, očekivano, kazao da je miran razlaz Srba, Hrvata i Bošnjaka u BiH poželjan.

Onda se na društvenim mrežama upalila botovska mašina SDA i cijelu priču podigla na kub, tako da je u njihovoj interpretaciji BiH na korak do raspada, Evropa to jedva čeka, a i Amerikanci su sumnjivi. Helem, vrijeme je da svi redom, od Komšića i Džaferovića, preko Bakira Izetbegovića, Sifeta Podžića, Selme Cikotića, Bisere Turković i Fadila Novalića, do obične raje, zadužimo čizme, uniforme, opasače i puške i trkom na granice BiH. Valja nam braniti ugroženu državu!

Džaba što su i Janša i Pahor ekpresno demantirali nebuloze iz paraobavještajne kuhinje. Pahor je ponovio da je oduvijek protiv podjele BiH i prekrajanja granica na Balkanu, a posebno je apostorfirao svoje dugogodišnje zalaganje da zemlje zapadnog Balkana što prije budu dio porodice Evropske unije.

Janša je čak precizirao da predsjednika Evropskog Vijeća, kojem je navodno predao non-paper o ciljevima slovenskog predsjedavanja EU od 1. jula ove godine ( a gdje se navodno govori o podjeli BiH i dovršetku raspada bivše Jugoslavije), nije vidio od kraja prošle godine, pa tako nije ni bio u prilici da mu nešto preda u martu ove godine, kako tvrde neki portali u BiH.  

Uglavnom, još jedno prijepodne proveli smo čitajući o sumornim scenarijima koje su navodno Evropa i možda SAD namjenili BiH, a sve sa prostim ciljem da se zaboravi Komšićev non-paper koji doista postoji i kojim je zgrozio diplomate u Briselu i u sjedištu UN-a.

Zapravo, priča o Janši i Pahoru trebala je poslužiti kao logičan nastavak Komšićevih slutnji, smutnji i optužbi na račun Brisela i (uvijeno) Vašingtona, i njihovih skrivenih namjera prema BiH.

Oštar odgovor Kvinte na Komšićev non-paper

Možda bi taj medijsko-politički spin i uspio da se održi duže od nekoliko sati da Komšiću prethodno, prošle nedjelje, nije stigao žestok odgovor zemalja Kvinte i upozorenje da se okrene reformama i ekonomskom razvoju BiH, umjesto što koristi retoriku sukoba i nepotrebnog podizanja političkih tenzija.

Na kraju, ipak je pokušao i opet je opalio ćorak. Cinici bi rekli, da je toliko puta (a nije nijednom) progovorio o aferi „Respiratori“ ili stanju na KCUS-u, da je iko vidio njegov osobni napor da dođemo do spasonosnih vakcina protiv koronavirusa, možda bi danas neko i povjerovao u njegove političke fatamorgane da je država BiH, kako on i njegovi partneri iz SDA svako malo ponavljaju, ugrožena i pred raspadom.

Ovako, Komšićevi melodramatični politički igrokazi svakim danom sve više liče na tragikomičnu monodramu u kojoj glavni lik sve manje podsjeća na pravdoljubivog Robina Huda koji se bori protiv mrskih neprijatelja Milorada Dodika i Dragana Čovića, a sve više na lažljivog Bakirovog Pinokija koji Bošnjake širenjem straha testira gdje je granica nakon koje će i oni reći – ma dobra nam je i muslimanska zemljica Bosna, manja od države BiH, ali je samo naša.

IZVORAvaz
Prethodni članakKo je pratio Draška Stanivukovića dok je išao na grob ubijenog Slaviše Krunića
Sljedeći članakDžumhur se nakon velikog preokreta plasirao u drugo kolo Challengera u Beogradu