Komšić o Izetbegovićevom odlasku kod Varhelyia: Ne sam, Bakire

Predsjednik DF-a i član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je najavu Bakira Izetbegovića da će 6. jula otputovati u Brisel gdje će se sastati s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Potez i najavu Izetbegovića, Komšić je ocijenio potpuno bespotrebnim korakom.

“Potpuno beskorisno i bespotrebno Izetbegović pravi veliku grešku. Jasno mu je zašto ga Varhelyi zove i zašto istovremeno zove Čovića i Dodika a također zna da od Varhelyia ništa dobro ne može očekivati. Kao što mu je jasno da ce Varhelyi tzv. ‘Šatl diplomatijom’ pokušati uspostaviti dijalog ‘plemenskih poglavica’ koji gazduju ‘svojom teritorijom'”, rekao je Komšić.

Također, naglasio je kako Varhelyi ne može isporučiti kandidatski status BiH.

“Od toga ne može biti nikakve koristi, samo se daje legitimacija jednom pogledu koji na BiH gleda kao na društvo plemenskih zajednica, a ne jednakih građana. Izetbegoviću je također jasno da Varhelyi ne može isporučiti kandidatski status BiH, pogotovo ne nakon sjednice Evropskog vijeća i njegovih zaključaka kao i da to nije niti posao niti nadležnost samog Varhelyija”, poručio je predsjednik DF-a.

Na kraju, Komšić je parafrazirao i izjavu čuvenog sportskog jugoslavenskog komentatora Mladena Delića.

“Kada se na to doda i činjenica da Izetbegović ima namjeru nakon Brisela posjetiti Zagreb, parafrazirao bih ovom prilikom riječi pokojnog Mladena Delića – ‘ne sam Bakire, ne sam'”, zaključio je Željko Komšić.

Podsjetimo, sastanak s Varhelyijem prvi je najavio predsjednik HDZ-a Dragan Čović, a danas je informaciju o tome da će putovati u Brisel potvrdio i Milorad Dodik.

Ipak, lider SDA je naglasio kako će se s Varhelyijem sastati lično u Briselu, ali da neće učestvovati na zajedničkom sastanku s Dodikom i Čovićem.

“Jer ja ne želim svoditi BiH na dogovor tri lidera za koje oni kažu da predstavljaju narode. Ja ne smatram da predstavljam bošnjački narod samo. Mislim da sam dužan predstavljati državu i svakog građanina. Bit će održani bilateralni sastanci, Varhelyi s Čovićem, Varhelyi s Dodikom, pa samnom. Možda će biti online, a možda u Briselu”, rekao je Izetbegović.

Zatim je član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović predložio nastavak razgovora u drugačijem formatu.

“Predložio sam da poslije toga izaberu format, da li je to Predsjedništvo BiH plus dva kolegija PS BiH ili prošireni kolegij jer se radi o zakonima koji trebaju proći parlament. Dakle nakon razgovora s političkim liderima, s nama trojicom, nakon što Varhelyi vidi da se neke stvari mogu uraditi, mislim da je logičan slijed da razgovara s šestorkom, a to su tri člana kolegija iz Predstavničkog doma i nas troje iz Doma naroda i da se te stvari zakuju da prođu kroz oba doma parlamenta”, izjavio je.

Klix.ba