Komšić o pokušajima komadanja BiH: Sve je ovo pripremano i Bog zna šta će sve izaći

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je danas novi razvoj situacije u vezi sa skandaloznim dokumentom koji predviđa raspad BiH, a koji je upućen u Brisel i povezuje se sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.

“Po tom papiru, koliko ja vidim, Bosna i Hercegovina ne bi ostala. Oni tu nude sasvim neku drugu varijantu koja je nama bila ponuđena čak i prije nego što je rat počeo. I u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke, ili kako oni to kažu muslimanske. Zašto spominjem to, zato što je taj papir, ta politika, sve to što rađa te ideje, danas nažalost na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, a u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom”, rekao je Komšić.

Dodao je da je to ono pravo zlo o kojem treba da pričamo. Naglasio je da ovo nisu nove stvari, ali da ranije nisu imale ovu formu i političko zaleđe.

“Sada kada je to buknulo u punom svjetlu, kad je obasjano svjetlima medija, svjetlima reflektora, vidim da se mnogi pitaju šta je ovo. Znate na šta to liči. Ne treba vam slon upasti u oko pa da vidite da slon ide na vas”, rekao je Komšić novinarima.

Dakle, dodao je, nisu ovo stvari od jučer, “sve je to pripremano i Bog dragi zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču”.

“Naravno da je opasno, taj ekstremni fašizam, nacionalizam i šovinizam, koji je preuzeo vlast u pojednim evropskim zemljama i dobio institucije na raspolaganje, poput diplomatskog aparata, obavještajnih službi, cijele državne infrastrukture, je naravno opasniji nego što je bio prije nego što se dokopao svih tih instrumenata vlasti”, dodao je član Predsjedništva BiH.

Naglasio je da mi više ne možemo govoriti o nekoj umjerenoj kršćanskoj desnici koju je evropa poznavala nakon Drugog svjetskog rata.

“Sada se suočavamo sa nečim što strašno podsjeća na period Drugog svjetskog rata. Najveća tragedija je to što se dešava pod krovom te evropske kuće. Izgleda da su ti naši ‘evropski prijatelji’ vrlo brzo zaboravili historijska iskustva i zaboravili su Hitlera”, dodao je.

Naglasio je da non paper koji se naziva Janšinim, iako se ne navodi ko ga je pisao, očigledno postoji.

“Ne bih bježao od priče da okrakteriziramo malo i hrvatski non paper u tom kontekstu. Hrvatski non paper nije tako grub kao ovaj ali u suštini traži jednu vrstu podjele BiH zasnovano prije svega na etničkoj osnovi”, zaključio je.

Komšić je upitan zašto nije odmah nakon sastanka sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom prije 40-ak dana rekao da je on pitao može li se BiH mirno razići. Komšić je danas rekao da je Pahor to tada kazao ne zalažući se za to već izražavajući zabrinutost zbog tih ideja.

Upitan šta se radi u vezi s nabavkom vakcina, Komšić je rekao da je naš ambasador u Londonu stupio u kontakt s ljudima koji mogu osigurati pola miliona AstraZenece.

Inače, Komšić je o ovome govorio tokom obilježavanja Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine na šehidskom spomen mezarju “Kovači”.

“Svim pripadnicima Armije i MUP-a Republike BIH sretan ovaj veliki dan. Možda to danas izgleda tako, ali nismo mi to džaba radili, i nisu ovi ljudi koji su ovdje pokopani sigurno poginuli uzalud. Na nama je obaveza da ih se sjećamo i ne damo da se upropasti ono za šta su poginuli”, rekao je Komšić.

IZVORklix.ba
Prethodni članakRAMAZAN U LOGORU: Nekad bude i serija šamara, samo dok čeljade ne završi sa akšam-namazom
Sljedeći članakDodik o “mirnom razlazu”: Ništa od nas ne zavisi, ako Amerikanci kažu da nema rata, onda ga nema