Komšić odgovorio Ambasadi Rusije: Jedinstvena BiH postojala i prije entiteta i postojat će i poslije njih

cc 4
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je pokušaj negiranja jedinstva države Bosne i Hercegovine kao državne cjeline od strane Ruske Federacije najdublji izraz nepoštivanja države Bosne i Hercegovine od strane predstavnika Ruske Federacije.

– Selektivno pozivanje na Ustav BiH pri čemu se nastoji uvećati uloga entiteta na uštrb države Bosne i Hercegovine kao cjeline, te poručiti da su entiteti iznad države, nije samo loša poruka od strane Ruske Federacije, nego se očito svjesno previđaju činjenice – naveo je Komšić reagirajući na saopćenje Ambasade Rusije u BiH o izjavi PIC-a.

Komšić ističe da Bosna i Hercegovina ima svoj državni kontinuitet, da je postojala i prije entiteta, a postojati će i poslije njih.

– Podsjećam na prvi član Ustava Bosne i Hercegovine. “Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama” – napisao je Komšić na Facebooku.