Komšić: Područje Jugoslavije obilježilo je puno krvi, ali valjda danas možemo reći “nikad više”

Screenshot 1 113
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je u Donjoj Gradini povodom obilježavanja 76 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac. Tom prilikom izjavio je da to mjesto nema državnu već humanu i globalnu važnost

Istakao je da izgubljeni ljudski životi, patnja, stradanje i zlo koje je vezano za to mjesto zaslužuju iz čisto ljudskih razloga, a ne iz političkih ili nekih drugih, da ga se sjećamo i da se poklonimo sjenama žrtava.

“To je razlog zašto sam i ja danas ovdje, kao što nastojim da budem svake godine ukoliko je to moguće”, rekao je Komšić.

Dodao je da takve stvari treba pamtiti i učiti djecu kako veliko može biti ljudsko zlo, te kolike žrtve proizilaze iz tog zla, a sve kako bismo bili bolji ljudi i kako se to više nikada ne bi dogodilo.

“Područje bivše Jugoslavije i Balkana obilježilo je puno zla i krvi, i valjda smo u današnjem svijetu kada se ništa ne može sakriti, kao ljudski rod došli do nivoa da možemo sebi reći da je neprihvatljivo da se ovakve stvari dešavaju bilo gdje u svijetu”, naglasio je Komšić.