Komšić: Schmidt je voljan zaustaviti blokade u FBiH, neprimjereno je vršiti pritisak na njega

Podijelite vijest

Ivo Komšić, član Upravnog odbora Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine, komentarisao je početak nove runde konsultacija oko izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

On ističe kako je neprimjereno vršiti pritisak na Christiana Schmidta u kontekstu njegovih napora oko izborne reforme.

– Treba ohrabriti visokog predstavnika da donese odluke koje je najavio. Smatramo da je veoma neprimjereno na njega vršiti pritisak koji se vrši sa raznih strana da bi on donio neke odluke koje bi političkim strankama osigurale premoć u izbornom procesu ili kasnije nakon završenih izbora premoć u popunjavanju institucija FBiH odnosno federalnih tijela, izvršne vlasti FBiH, rekao je Komšić.

Komšić kaže da su predstavnici HNV-a sa Schmidtom razgovarali o zloupotrebi nacionalnog izjašnjavanja, od izbora do izbora.

– Mi smo u razgovoru s njim kazali  da to nije tako teško, da se treba pozivati na zadnji popis stanovništva i vidjeti kako se tamo ko izjasnio. Ne može se nacionalna pripadnost mijenjati od izbora do izbora, svaki čovjek ima pravo promijeniti svoju nacionalnu pripadnost ali to treba da iskaže na popisu stanovništva i može od popisa do popisa mijenjati svoju nacionalni pripadnost i to je stvar ljudskog prava, kazao je on u intervjuu za N1.

Smatra kako je Schmidt voljan zaustaviti blokade uspostave vlasti. U tom kontekstu, predstavnici HNV-a zajedno sa još nekim udruženjima predstavili su modalitet za rješavanje tog problema.

– Mi mislimo da treba pomiriti to legitimno predstavljanje jer građanska legitimacija i nacionalna legitimacija ne moraju isključivati jedno drugo što znači da se može napraviti neki balans u tome, poručio je Komšić.

Kada je riječ o cenzusima, Komšić kaže da je neprihvatljivo kako samo neki kantoni mogu imati pravo predstavljanja u Domu naroda FBiH.