Komšić: Zanimljivo je da “veliki Hrvati” iz HDZ-a sada šute na pokušaj progona hrvatskih pilota

komsic 1

Nakon što je srbijansko pravosuđe odlučilo poduzeti kazneni progon protiv hrvatskih pilota tereteći ih za navodne ratne zločine 1995. godine, reagovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Naime, Tužilaštvo Srbije podiglo je optužnice protiv penzionisanih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Danijela Borovića, Željka Jelinića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca uz tvrdnju kako su oni odgovorni za ratne zločine protiv srpskih civila tokom operacije “Oluja” kojom je oslobođen okupirani hrvatski teritorij.

“Strateška podrška”

Tereti ih se zbog napada na kolonu izbjeglica kod Bosanskog Petrovca udaljenog desetak kilometara od granice između Hrvatske i BiH te kod mjesta Svodna kod Bosanskog Novog.

Željko Komšić je naglasio da kontinuiranim podizanjem optužnica protiv ljudi koji su branili BiH, a sada kako je vidljivo, protiv onih koji su branili i Hrvatsku, beogradski režim, naglašava, nastoji izmijeniti karakter sukoba koji se vodio tokom 90-ih godina.

– Zanimljivo je da “veliki Hrvati” iz HDZ-a BiH sada šute na pokušaj progona hrvatskih pilota, i Dodikovu podršku tome. Razlog njiihove šutnje zapravo je u strateškoj podršci Beograda i Dodika, HDZ-ovoj politici. Jasno je da se rukovodstvo HDZ BiH plaši svojih mentora iz Beograda više nego bilo koga iz Zagreba – poručio je Komšić.

Copy

Ubijeno 13 osoba

Važno je istaći i to da je u optužnici koju je podigla Srbija, navedeno da je u raketiranju kolone ubijeno 13 osoba od kojih je šestero djece, a navodno su 24 osobe ranjene. Srbijansko tužilaštvo je predložilo da se hrvatskim pilotima sudi u odsutnosti.

U Srbiji su odlučili podići optužnicu uprkos činjenici da je navodni zločin počinjen na teritoriji druge države pozvavši se pri tome na univerzalnu jurisdikciju u slučaju ratnih zločina.

Podsjetimo da se oglasio i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekavši da podržava odluku Srbije o podizanju optužnice za “Oluju”, a koja se odnosi na zločine u BiH.

Avaz

Prethodni članakKarleuša 178cm, Elena Kitić 156cm, a koliko su visoke ostale poznate žene?
Sljedeći članakOglasio se Kristijan Golubović nakon snimka iz prodavnice: Moje lopovsko pravilo je da bogatašu kradem sve