Komšinici pokrala orahe: Sud je poslao u zatvor na pola godine

2 37
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Žena (55) iz Novog Virja pored Đurđevca, zbog oraha koje je ukrala svojoj komšinici prije četiri godine, mora na pola godine u zatvor. Tako je presudio Općinski sud u Koprivnici, presuda je postala pravomoćnom, a Županijski sud u Bjelovaru ovih ju je dana potvrdio, prenosi Index.hr.

Kako otkriva presuda Općinskog suda u Koprivnici, 55-godišnjakinja je tokom septembra i oktobru 2017. godine krala orahe ispod su komšinicinog stabla pa je otišla i do njezine ljetne kuhinje, popela se na tavan jer je očito vrlo dobro znala gdje se nalaze orasi na sušenju, i uzela sve što je pronašla. Kako navodi pokradena susjeda čiji je odštetni zahtjev usvojen, ukupno joj je nestalo oraha novčane protuvrijednosti od 3.600 kuna (oko 930 KM). Krađa oraha otkrivena je 24. novembra 2017. godine, a policijski službenici su kradljivicu otkrili i kazneno prijavili 28. decembra iste godine kada su je priveli u stanicu.

Morala nadoknaditi štetu

Tada su je tužitelji i ispitali i videodokumentirali njezin iskaz, prenosi Index.hr.

Presudom općinskog suca Krešimira Pavlovića 55-godišnjakinja je prvobitno osuđena uvjetno na šest mjeseci uz rok od godinu, s tim da u roku od pola godine mora ženi kojoj je pokrala orahe nadoknaditi štetu koju je učinila. Istom presudom bila je obavezna uplatiti i 300 kuna sudskih troškova (oko 75 KM).

– Izrečena uvjetna osuda okrivljenici koja je uvjetovana ispunjenjem posebne obveze u vidu popravljanja štete počinjene kaznenim djelom po ocjeni ovog suda primjerena je težini počinjenog kaznenog djela te društvenoj opasnosti istog imajući u vidu okolnosti pod kojima je kazneno djelo počinjeno i dosadašnju kaznenu neosuđivanost okrivljenice – zaključio je sudac Pavlović kada je 55-godišnjakinji izrekao uvjetnu osudu, prenosi Index.hr.

Kako žena nakon svih mogućih rokova koji su joj pruženi nije nadoknadila štetu, izvanraspravno vijeće istog općinskog suca pokrenulo je postupak za opoziv uvjetne osude. Čak da je i u tom dijelu postupka podmirila štetu koju je neosporno skrivila, 55-godišnjakinja bi izbjegla zatvor, no to nije učinila, zbog čega joj je Općinski sud prema zakonu morao ukinuti uvjetnu presudu. Osuđenica nije pristupila na takozvana izvidna ročišta kojima je bio cilj utvrditi okolnosti prije nego što je zaista pošalju u zatvor.

Nije postupila po presudi, sud je poslao u zatvor

Zatim je u veljači 2019. godine na sudu kazala kako radi u pekari i obećala da će do kraja istog mjeseca podmiriti štetu. Kazala je da zarađuje 2.700 kuna i da će posuditi ostatak novca i vratiti pokradenoj ženi samo da ne ide u zatvor. Sudac joj je povjerovao, no sazvao je još jedno ročište početkom marta kada se sudu javila njezina kćerka i rekla da joj se majka nalazi na bolničkom liječenju.

Tražili su sa suda potvrdu od bolnice u kojoj je kći rekla da joj se majka nalazi, no iz bolnice su kazali kako nemaju nikakve podatke o zbrinjavanju osuđene žene u toj ustanovi. Sud je utvrdio kako je osuđena žena zaposlena i da je mogla svojim privređivanjem cijelo to vrijeme ispuniti presudom joj zadanu novčanu obvezu. 

Osim toga, osuđena Vesna nije se javila ni na Županijski sud u Bjelovaru 23. februara ove godine kada joj je bilo određeno ročište zbog upućivanja na izdržavanje kazne.

Svoj dolazak nije opravdala pa je sud od policije zatražio njezino prisilno dovođenje. Na kraju su je 16. ožujka priveli policijski službenici PU virovitičko-podravske. Zbog toga što su je policijski službenici morali prisilno dovesti na sud, presuđeno je kako mora platiti i 1.700 kuna troškova (oko 440 KM).