Komunalni redari kaznili ženu u BiH jer je prala ćilim na ulici

Screenshot 5 37
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Komunalni redari su jutros u ilidžanskom naselju Hrasnica kaznili domaćicu koja je ćilim prala na ulici.

Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad je pojasnio da je ta aktivnost zabranjena Zakonom o komunalnoj čistoći KS.

“Zabranjeno je da se bilo kakve otpadne vode u smislu deterdženata, sapunice i ulja odlažu na javne površine, saobraćajnice i druga mjesta. Zbog toga što su ta sapunica i deterdžent završavali na saobraćajnici ili na drugoj javnoj površini poput trotoara, parkinga i sl. iz tog razloga je kažnjena”, pojasnio je Ramić.

Kazne za ove i slične prekršaje

Istakao je da se kazne za ovakve i slične prekršaje kreću od 100 KM do 1.000 KM za fizička i od 1.500 KM do 6.000 KM za pravna lica.

“I za odgovorna lica unutar pravnih lica 1.500 KM. Ukoliko se taj prekršajni nalog dobije u nekom skorijem vremenu, s obzirom na to da komunalni redari ne mogu izdavati te kazne već se pravi zapisnik, onda se kazna ukoliko se plati u roku od osam dana može umanjiti za 50 posto”, naglasio je Ramić.

Zakon o komunalnoj čistoći KS

Osim navedenog, Zakonom o komunalnoj čistoći KS, zabranjeno je, između ostalog, i parkiranje vozila uz posude za otpad tako da se onemogućava njihovo pražnjenje, parkiranje vozila na uličnim hidrantima i uličnim slivnicima, parkiranje vozila na zelenim i rekreativnim površinama, kao i na drugi način prljanje i oštećivanje tih površina, prljanje, šaranje, oštećivanje i zagađivanje zgrada, javnih, vodovodnih, telefonskih, sanitarnih i drugih uređaja i njihovih dijelova, blaćenje izloga i fasada prilikom pranja ulica, lijepljenje plakata bez dozvole i izvan mjesta određenih za tu svrhu, pranje vozila, ćilima i drugih stvari na javnim površinama kao i uništavanje i oštećivanje posuda za otpatke.