AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Sve više zemalja u Evropi ili je već ili razmišlja o uvođenju nekog oblika lockdowna. Takva situacija je i u najbližem bh. susjedstvu, Srbiji i Hrvatskoj.

Srbijanski epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je na konsultacijama medicinskog dijela Kriznog štaba s premijerkom te zemlje Anom Brnabić struka ostala pri stavu da epidemiološke mjere moraju da budu pooštrene. Odluka o tome kakve će biti trebala bi biti donesena sutra ili narednih dana.

Kon je ponovio da mjere uvedene za vikend nisu bile dovoljne da se stopa zaraze smanji i da je medicinski dio Kriznog štaba u ovoj zemlji govorio da one nisu dovoljne i da su kozmetičke.

Naveo je da minimum za “zatvaranje”, odnosno vrijeme tokom kojeg treba da se smanje kontakti, kako bi došlo do smanjenja broja zaraženih, sada nije više 10 dana, nego 14 dana, prenose srbijanski mediji.

“To je minimum vremena koje će biti potrebno da se spusti aktivnost virusa”, rekao je Kon.

Smatra da moraju da se sprovedu oštre mjere kako bi se spriječilo dalje širenje virusa.

Kon je naveo da današnje konsultacije s premijerkom protekle u konstruktivnoj atmosferi i naveo da je medicinski dio Kriznog štaba ostao na svojim pozicijama, zbog činjenice da se epidemiološka situacija pogoršava, i pored vakcinacije.
Danas je 384. dan od početka epidemije u Hrvatskoj, a brojke su veće od onih prošle sedmice. Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš gostovao je u Dnevniku HRT-a i govorio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

“Osim novozaraženih, danas je 855 bolesnika koji su hospitalizirani, to je čak 50 više nego jučer, odnosno u posljednja 24 sata 92 ih je hospitalizirano. To ukazuje da je virus oko nas i da svi skupa moramo biti oprezni. Izuzetno je važno poštivanje osnovnih mjera jer to su faktori koji mogu spriječiti širenje epidemije. U kontekstu nadolazeće turističke sezone upravo to je potrebno stalno napominjati. Svi zajedno smo odgovorni za to što će biti sutra”, upozorava Beroš.

Na pitanje o tome hoće li doći do novog postrožavanja mjera ako brojke novozaraženih nastave rasti, Beroš ističe da će se to raditi na lokalnom nivou, a kao primjer navodi Dubrovačko-neretvansku županiju.

“Više ćemo razmišljati o lokalnom djelovanju u ovisnosti o epidemiološkoj situaciji, nego o horizontalnim mjerama koji bi važile za čitavu Hrvatsku”, kaže Beroš.