Portal 072info

Konačna odluka: Državljani Srbije i Crne gore od 1. jula mogu u EU, građani BiH neće moći

4EC3CB01 D902 48C8 B31C 07EF4A084046
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da je netko najavio da će se Hrvatska kao predsjedateljica Vijećem Evropske unije u ljeto 2020. godine baviti sastavljanjem liste zemalja iz kojih je slobodan i, posljedično, onih iz kojih je zabranjen ulazak u EU, to bi zvučalo kao vijesti iz paralelne stvarnosti. Ali posljednje dvije i po sedmice Hrvatska je, zajedno s ostalim državama članicama Unije, radila upravo na takvoj listi i kompromis je postignut nakon teških pregovora koji su u petak navečer završili nakon petosatne rasprave, piše “večernji list”.  

Na listi je petnaestak zemalja, iz kojih će se od 1. jula moći ulaziti u EU bez obveze samoizolacije zbog koronavirusa. Na listi nisu Sjedinjene Američke Države, što je politički osjetljivo za cijeli EU zbog transatlantskog savezništva, a za Hrvatsku bi moglo biti posebno politički osjetljivo to što na listi nije Bosna i Hercegovina. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Na popisu su: Alžir, Australija, Crna Gora, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Kanada, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis, Urugvaj te Kina, ali ovisno o tome hoće li biti reciprociteta, odnosno hoće li Kina otvoriti svoje granice za građane EU. 

Jednom kad se formalno usvoji, a to se očekuje u pisanoj proceduri početkom sljedeće sedmice, sve će to biti samo preporuke s nivoa Evropske unije, ne i pravno obvezujući tekst. Dakle, preporuke koje države članice mogu provoditi s više ili manje fleksibilnosti. 

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

No, iako neobvezujuća, lista zemalja s kojima će se od 1. jula otvoriti slobodan promet putnika iznimno je važna, i države članice EU je tako i tretiraju, jer bi bez zajednički dogovorenih kriterija nastao kaos u otvaranju Evropske unije prema trećim zemljama. 

Neke bi članice EU otvarale prema svima, neke prema jednima, druge prema drugima, a s obzirom na to da putnik izvana može slobodno kolati šengenskom zonom jednom kad u nju uđe, takav bi kaos ugrozio Šengen, pa onda i Uniju. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Hrvatska se, neslužbeno doznaje “Večernji list”, do posljednjeg trena borila za to da Bosna i Hercegovina bude uključena na popis zemalja iz kojih je slobodan ulazak od 1. jula, no brojke nisu išle u prilog Bosni i Hercegovini. Kao glavni kriterij za liberalizaciju putovanja iz neke zemlje uzima se u obzir granica od 16 novootkrivenih slučajeva COVID-19 na 100 hiljada stanovnika u proteklih 14 dana. BiH je donedavno imala 14,8 i činilo se da ulazi na popis, no ta je brojka počela naglo rasti. Hrvatska je čak predlagala da se kao kriterij za sve ne uzima brojka od 16, nego od 20, pa bi i BiH i niz drugih zemalja bile sigurnije da će ući na popis. 

U tom bi slučaju na popisu otvaranja od 1. jula bilo pedesetak zemalja, a to je za neke države članice bilo previše. Za otvaranje prema BiH više nije bilo šanse kad su u četvrtak stigli novi podaci za sve zemlje (podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti) i kad se vidjelo da je broj novooboljelih u BiH na 100 hiljada stanovnika skočio na 24. 

Podijelite članak
  • 65
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

I narednih dana prognozirano oblačno vrijeme sa kišom

072info.com

Pandemija u BiH: U protekla 24 sata deset preminulih, 1.132 novozaraženih, najviše u…

072info.com

U BiH 39.758 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6