Portal 072info

KONAČNI BROJ U BiH žive 3,52 miliona ljudi

Ilustracija
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od 3.791.662 popisane osobe, iz daljnjeg procesa obrade podataka predviđeno je da bude isključeno njih oko 270.000, što bi značilo da BiH u konačnici ima oko 3.520.000 stanovnika..

Ovakva računica, prema tvrdnjama našeg sagovornika, dobije se na osnovu preporuka Međunarodne monitoring misije (IMO), iako se u samom dokumentu konkretne brojke ne spominju. Preporuke su 16. juna iz Luksemburga stigle na adrese bh. zvaničnika, među njima i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, prenosi Blic-portal.com.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Otvorena pitanja

Preporukama, koje potpisuje Piter Everers (Pieter Everaers), predsjednik Upravnog odbora IMO-a i direktor Direktorata Eurostata za međunarodnu saradnju, pokušavaju se riješiti otvorena pitanja vezana za primjenu seta pravila za izvođenje stalnog stanovništva i uključivanja/isključivanja određenog broj popisnica iz procesa obrade podataka popisa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako u statističkim institucijama ne otkrivaju preporuke koje su im signirali strani stručnjaci, iz dokumenta koji je u posjedu našeg lista vidljivo je da se ne udovoljava megalomanskim zahtjevima Zavoda za statistiku Republike Srpske, ali da će sve strane morati popustiti u određenim zahtjevima i naći se na pola puta.

Brojne posjete

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako objašnjava naš sagovornik, sve je izvjesnije da će prijedlog stranih statističara biti usvojen, s obzirom na to da je stav Luksemburga vrlo jasan, a i u domaćim statističkim institucijama sve su svjesniji da sve strane moraju popustiti u zahtjevima, jer se itekako kasni s objavom podataka s popisa.

Pretvoreno u brojke, usvajanje preporuka značilo bi, prema svemu sudeći, da u ukupnoj populaciji BiH od oko 3,52 miliona Bošnjaci čine većinu s učešćem od 50 posto, Hrvata bi bilo oko 15, Srba 31 posto te ostalih 3,7 posto.

Zahtjevi iz RS

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ranije su iz RS zagovarali način obrade prema kojem bi bila izbačena i do 437.762 navodno nerezidentna stanovnika, od čega čak 233.163 Bošnjaka. U tom slučaju, BiH bi zvanično imala samo 3.356.073 stanovnika, što bi bilo na nivou iz daleke 1965. godine.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME