Konačno će biti završen konkurs MUP-a ZDK: Pekić najavio obuku na Vracama

219261304 174765637979398 4059701109504001540 n

Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima proteklih mjeseci izazvale su reakcije javnosti ali oštro protivljenje OHR-a i Američke ambasade. Upravo je po tim zakonskim rješenjima i Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela odluku o razriješenju dužnosti policijskog komesara Semira Šuta koji je prije isteka mandata stekao uslove za penzionisanje. 

Na prijedlog Nezavisnog odbora, Vlada Zeničko-dobojskog kantona jednoglasno je odučila: oduzima se čin i razriješava se dužnosti policijski  komesar Semir Šut.   
“Po članu 122 stava 2 tačke b zakona o MUP-u kad navrši 40 radnog staža po zakonu ide u penziju, što se desilo gospodinu Semiru Šutu. Sve je legitnimno i po zakonu odrađeno”, kaže Dario Pekić, ministar unutrašnjih poslova ZDK-a. 
 
Upravo je penzionisanje komesara prije isteka mandata omogućeno posljednjim zakonskim izmjenama na koje su primjedbe imali OHR i Ambasada SAD-a. Osim toga, vlasti su „razvodnile“ kriterije za izbor i imenovanje komesara pa će osim glavnog moći konkurisati i samostalni inspektori dok su odredbe finansijske  neovisnosti Uprave policije tri puta odgađali. Sada već penzionisani komesar, danas nije želio davati izjave, kazavši da ostaje pri ranijem stavu. 
 
“Uprava policije, menadžment Uprave policije slijedit će zakonite odluke Vlade i Skupštine, ispoštovat ću svako zakonito rješenje doneseno u redovnoj proceduri i ono nas neće omesti u obavljanju naših poslova”, rekao je Šut. 

Time je, djelomično, okončana trakavica oko izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima ali ne i oko posljednjeg konkursa za prijem novih 125 policijskih službenika koji je Uprava policije provela sa Transparency internationalom a isti je bio na čekanju zbog procedure imenovanja Policijskog odbora. 
 
“Mislim da do kraja sedmice, čak i do srijede će biti riješene žalbe, ide u dalju konkrusnu proceduru gore je na Vracama rezervisano za momke da idu na obuku”, dodaje Pekić. 
 
Dužnost čelnog čovjeka Uprave policije, prema zakonskim propisima, obnašat će Adis Imamović, aktuelni načelnik sektora uniformisanje policije do raspisivanja i okončanja konkursne procedure.