Konačno dobre vijesti: Cijene nafte naglo pale

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Cijene nafte naglo su danas pale na međunarodnim tržištima, spustivši se ispod 101 dolara pod pritiskom jakog dolara, strogih mjera suzbijanja COVID-a u Kini koje koče potražnju i straha od posustajanja svjetske ekonomsije.

Na londonskom je tržištu cijena barela poslijepodne bila niža za 6.15 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 100.95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 6.3 dolara nižoj cijeni, od 97.79 dolara.

Uteg cijenama nafte bio je danas jaki dolar, koji je dosegnuo paritet prema euru, poduprt najavama podizanja kamatnih stopa i zabrinutošću za ekonomiju. U takvom su okruženju snažno pala i tržišta dionica.

Jaki dolar slabi kupovnu moć kupaca drugim valutama, što znači i skromniju potražnju.

“Na Zapadu kombinacija visokih cijena energije i rast kamatnih stopa potpiruju strah od recesije koja bi ozbiljno utjecala na potražnju za naftom”, tumače analitičari Commerzbanka.

Cijene pritišću i obnovljena ograničenja u Kini radi suzbijanja novog vala COVID-a, dodaju.

Nekoliko kineskih gradova ponovo je strogo ograničilo kretanje, zatvorivši kompanije i naloživši stanovnicima da ostanu kod kuće kako bi se obuzdalo širenje visokozarazne podvarijante koronavirusa BA.5.2.1.

Trgovci će pozorno pratiti i posjet američkog predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji.

Američki predsjednik založit će se na ovosedmičnom sastanku s čelnicima zemalja Perzijskog zaljeva za veću proizvodnju nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), izjavio je u ponedjeljak savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

“Malo se nade polaže u mogućnost da će Bidenov posjet Saudijskoj Arabiji od njih odnosno od Ujedinjenih Arapskih Emirata izmamiti više barela”, napominje u bilješci Jeffrey Halley iz OANDA-e.

OPEC je aktivirao gotovo sve rezervne kapacitete i zemlje su već podigle proizvodnju na maksimum.

Američka ministrica financija Janet Yellen obilazi pak azijske zemlje kako bi ishodila potporu sankcijama Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajinu. Predlaže da se ograniči cijena ruskih barela blokadom usluga osiguranja u slučaju prekoračenja cjenovnog limita.

Još nije poznato koliki bi taj limit trebao biti. Izvršni direktor IEA-e Fatih Birol založio se danas da limit bude proširen i na ruske derivate.

“Nadam se da će prijedlog, važan za minimiziranje utjecaja na ekonomije diljem svijeta, dobiti podršku nekoliko zemalja”, izjavio je Birol u intervjuu na marginama energetskog foruma u Sydneyju.

“Bude li prihvaćen, (nadam se) da neće biti fokusiran samo na sirovu naftu budući da su i rafinirani proizvodi izazov za ekonomije, koji će u idućim mjesecima poprimiti još i veće razmjere”, dodao je čelnik IEA-e.

Zapadne sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu već su smanjile opskrbu ruskom naftom i izazvale poremećaje u trgovini, napominje Reuters.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu OPEC ni danas nije objavio cijenu barela košarice nafte svojih članica. Prošle srijede stajala je 114.3 dolara.

radiosarajevo.ba