Konačno se doznala istina: Evo u kakvom je stanju Michael Schumacher

Michael Schumacher 1

Michael Schumacher (51) je budan i diše. Vjerovatno može i sjesti, čak možda i napraviti neki korak uz pomoć drugih, ali ne više od toga, rekao je neurolog Erich Riederer u dokumentarnom filmu francuskog TMC-a, čije riječi prenosi talijanska Gazzetta dello Sport.

Više od šest godina je prošlo otkako se Michael Schumacher, sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, oporavlja od posljedica teške nesreće na skijanju. Nijemac je zadobio teške ozljede mozga, bio je u komi, a ni danas se ne zna kakvo je tačno njegovo stanje. Njegova porodica odlučila se na privatnost i cijelo je vrijeme od javnosti skrivala detalje o Schumacherovom stanju.

“Mislim da je ovo najviše što će on moći. Povrede koje je zadobio su trajne prirode i ne postoji reverzibilan proces koji bi ga doveo u prijašnje stanje. On je u svojevrsnom vegetativnom stanju što znači da je budan, ali da ne odgovara”, kazao je neurolog.

Podsjetimo, Schumacher je 2013. nastradao na skijanju u francuskim Alpama, gdje je odlutao sa skijaške staze, naletio na kamen te udario glavom u stijenu. Srećom, imao je kacigu koja mu je spasila život, ali je završio u komi. Borio se za život jer je imao izljev krvi u mozak, a 2014. u junu se probudio iz kome te se nalazi na kućnoj njezi.