Konaković: Dijaspora više nikad neće biti u fokusu samo tokom kampanje i radi glasova

Novi ministar vanjskih poslova i lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković prokomentarisao je prve dane na novoj funkciji. Kako ističe imao je dva dinamična dana i vikend.

– Pravilo je da se prvi sastanak održi sa doajenom diplomatije u BiH, ambasadorom strane zemlje sa najdužim stažom u našoj zemlji. Na moje zadovoljstvo to je u Bosni i Hercegovini ambasador Države Palestine, moj prijatelj Rezek Namora. Susret sa šefom delegacije EU u BiH Johanom Satlerom potvrđuje naše opredjeljenje za članstvo i pristupanje velikoj porodici evropskih zemalja – naveo je Konaković.

SAD najvažniji partner

Dodaje da su SAD najvažniji strateški partner ove države.

– Na sastanku sa ambasadorom Majklom Marfijem (Michael Murphy) smo potvrdili važnost dobrih odnosa. Sastali smo se sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt). Koliko god nam se ponekad ne sviđale odluke koje donosi, institucija visokog predstavnika je važan faktor stabilizacije odnosa u BiH. Telefonski razgovor sa kolegicom Fajon i kolegama Čavusoluom (Cavusoglu) i Grlić Radmanom nagovještava brze sastanke i brzo djelovanje – piše Konaković.

Razgovor sa dijasporom

Ističe da je mnogo ideja koje će dodatno ojačati odnose BiH sa Slovenijom, Turskom i Hrvatskom.

– Razgovarao sam danas sa nekoliko briljatnih mladih ljudi, Bosanaca i Hercegovaca koji žive van granica naše zemlje. Fondacije i organizacije kojim rukovode okupljaju veliki broj izuzetno kvalitetnih ljudi o kojim država do sad nije vodila računa. Sistemski ćemo okupiti pametne i vrijedne ljude kroz institucije naše zemlje. To je najveći kapital koji imamo. Dijaspora više nikad neće biti u fokusu samo tokom kampanje i zbog skupljanja glasova. Dijaspora će biti jedan od prioriteta 24/7 u našem poslu – poručio je Konaković

Tvrdi da početkom sedmice kreće s posjetama fakultetima koji educiraju mlade u oblasti međunarodnih odnosa i diplomatije.

– Za početak sastanci sa rukovodstvom i profesorima, odmah nakon toga sa studentima. One najbolje planiramo uključiti u procese unutar MVP.

Elmedin Konaković - Avaz

Facebook status Elmedina Konakovića. Screenshot