Konaković: I dalje ću one medije koji se finansiraju iz javnih preduzeća nazivati režimskim

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Sijarto (Szijjarto) doputovao je u posjetu Bosni i Hercegovini, a prvi sastanak održao je sa bh. šefom diplomatije Elmedinom Konakovićem (NiP).

Nakon sastanka održana je konferencija za medije, gdje je Elmedin Konaković poručio da mu je bilo drago da je imao priliku razgovarati o odnosima BiH i Mađarske.

Nema otvorenih pitanja

Rekao je da nema otvorenih pitanja između ove dvije zemlje te se Sijatru zahvalio na podršci da BiH postane kandidat za članstvo u EU. Dodao je da BiH čini velike napore da nastavi evropski put.

Bh. šef diplomatije je tokom konferencije za medije podsjetio na donaciju vakcina tokom pandemije od strane Mađarske.

– Potvrdili smo da nema sumnji i treba da naglasimo da je neupitan teritorijalni integritet i na tom pristupu se zahvaljujem kolegi – rekao je i dodao da se razgovaralo i o Otvorenom Balkanu.

Pitanje migracija

Podsjetio je i da će ministar Sijarto danas prisustvovati Energetskom samitu u Trebinju.

Za kraj je dodao da će do jula posjetiti Mađarsku i da tu posjetu smatra važnim prioritetom.

Konaković je naglasio i da je jako važno riješiti pitanje migranata te dodao da se od BiH traži prevencija i naglasio je da od EU očekuje više podrške u ovom smislu.

Pitanje novinara

Prokomentarisao je i izvještaj State Departmenta u kojem se našlo njegovo ime u kontekstu slobode medija:

– I dalje ću one medije koji se finansiraju iz javnih preduzeća nazivati režimskim. I dalje ću pojedince iz vaše branše koji su mene nazivali dilerom droge na Balkanu imenom prozivati. Nikada nisam pozvao na reakciju prema tim ljudima… Vaša profesija je čista i plemenita i ne želim sve da stavljam u isti koš – rekao je između ostalog.

Na pitanje o Otvorenom Balkanu je rekao da postoji ratificiran sporazum, Berlinski proces, i da se bez te ratifikacije neće razgovarati o otvorenom Balkanu. Tek tada se o Otvoreni Balkan može razmotriti.

Avaz