Portal 072info

Konaković: Imamo li novi klaster tamo gdje ga ne smije biti ili su informacije lažne?

sa dino konakovic clf 080920 11 02 10 24 Still002
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nezavisna komisija za praćenje situacije u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo izazvane pandemijom koronavirusa u sastavu Dino Konaković, Igor Stojanović, Neira Dizdarević i Zvonko Marić, posjetila je danas menadžment JU Dom zdravlja KS.

Za vrijeme konstruktivnog sastanka u prostorijama kriznog štaba komisija koja je formirana u ime Skupštine KS upoznata je sa svim problemima sa kojima se na terenu susreću zdravstveni profesionalci ustanove.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Generalni direktor JU Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić govorio je o kadrovskom deficitu u vrijeme pandemije koronavirusa, a voditelj hitnih medicinskih timova porodične medicine dr. Zaim Jatić upoznao je goste sa rješenjima koja su na početku pandemije koronavirusa implementirana u interesu zaštite javnog zdravlja stanovništva, a koja su izmijenila dotadašnji rad JU Dom zdravlja KS.

U razgovoru je definirano da će komisija pomoći JU Dom zdravlja KS u svim segmentima koji mogu unaprijediti i olakšati borbu zdravstvenih profesionalaca protiv koronavirusa, a govorilo se i o novim tehničkim rješenjima sa kojim bi se u perspektivi smanjile gužve i pritisak na Covid centar i ambulante. Članovi komisije zaključili su da je uz deficit kadra, najveći problem nedostatak telefonskih linija i kvalitetan kontakt s građanima Kantona Sarajevo koji su sumnjivi na koronavirus, saopćeno je iz Press službe JU Dom zdravlja KS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, kako je naveo Konaković, obišli su jutros i Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” dok im “direktorica KCUS-a nije dozvolila obilazak i uvid u realno stanje u ovoj ustanovi”. 

“Iz te ustanove jutros informacija da se na Podhrastovima nalazi 68 pacijenata, a na drugim klinikama jos 232 pacijenta. Prvi put, preko noći, 232 osobe hospitalizirane na ostalim klinikama. Kako?”, pita se Konaković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je naveo, ulazak na KCUS je dozvoljen samo sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 sati.

“Jesu li se ti pacijenti zarazili na klinikama? Imamo li novi klaster tamo gdje ga ne smije biti ili su informacije lažne? U Domu zdravlja smo saznali da pacijenti čekaju po pet dana na rezultate jer KCUS ne obrađuje na vrijeme urđjene briseve. Imaju kvotu od 450 briseva dnevno.  Pacijenti koji se ne tretiraju dok čekaju rezultate PCR testova za 5-6 dana mogu imati ozbiljne probleme, po život opasne”. 

Kako je naveo, domovi zdravlja “jedva dobiju telefonom kolege u Opštoj i na KCUS jer je zagušenje, ljudi zovu, stalno je zauzeto”. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poručuje da je “u Opštoj sve zategnuto pod konac”.

“Samo sto ce u Opštoj kapaciteti biti popunjeni vrlo brzo. Ja, i? Šta onda? Rješenja su tu, treba razmišljati i raditi. 10 miliona KM za zapošljavanje radnika u zdravstvu čeka u rebalansu finansijskog plana Službe za zapošljavanje koji je trebao biti usvojen na sjednici, a koju je prekinuo Čelik kako se ne bi glasalo o nepovjerenju Vladi KS. Prekinuo i rekao jednom novinaru kako je kampanja trenutno važnija. U zadnja 24 sata šest naših sugrađana je izgubilo živote. Stopa smrtnosti od Covida među najvecim u Evropi. Haram vam bilo”, poručio je Konaković.

Nakon analize 1.324 uzorka, prikupljena u periodu od 02. do 06. novembra ove godine, među kojima se nalaze i zaostali testovi prikupljeni od strane JU Dom zdravlja KS i obrađani u privatnim laboratorijama, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 507 novozaraženih osoba koronavirusom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 316 osoba, odnosno 62,32 posto, i u samoizolaciji od ranije.

U isto vrijeme, 207 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

U izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (94) i Općoj bolnici (55) hospitalizirana je 149 osoba, od kojih šest koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Sa ovog bolničkog liječenja otpuštene su 22 osobe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nažalost, desilo se i pet smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 141.

Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivna 4.662 slučaja zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 05. novembra ove godine ukupno je registrovano 11.346 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 6.543 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U periodu od 21. oktobra do 06. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 5.634 samoizolacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Zavoda za javno zdravstvao Kantona Sarajevo, stanovništvu na području Kantona Sarajevo preporučuje da zbog COVID-19 pogoršane epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoje kretanje.

N1


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Konaković odgovorio SDA: To što vi podržite osuši se, treba vam reset

Portal 072info

Konaković: “Bolje ćemo voditi ovu državu od Bakira Izetbegovića koji nije uradio ništa, dok je u mandatu Sulejmana Tihića osnovano šezdeset novih institucija BiH, a zahvaljujući Aliji Izetbegoviću ova je zemlja opstala. “

Portal 072info

Konaković: Pobijedili smo u Ilijašu, ukrasti nećete!

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME