kb
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 5:41
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković, kazao je gostujući na N1 televiziji da mu nije problem izaći na duel predsjedniku SDA, Bakiru Izetbegoviću, kao kandidat za člana Predsjedništva BiH. Obračun na političkom polju sa SDA, kako je naveo, za njega predstavlja poslasticu, a ne izazov.

FIXGEHALT

– Ja sam bio predani član SDA dok se nisam uvjerio u besmislenost cijele priče. Odlučio sam se na izlazak kada bi se malo ko odlučio. Da podsjetim, sa pozicije premijera najjačeg kantona. U javnosti se stekao dojam da je bio obračun između Izetbegovića i mene. Što se tiče privatno, sve što želim da se desi Izetbegoviću neka se meni desi. Dakle ništa ne mislim loše o njemu i porodici.

Naravno da ne bih imao problem da mu izađem na duel. Pogotovo ovako kako Izetbegović danas vodi SDA. To je poslastica obračunati se s njima na političkom polju. To nije veliki izazov. Budite ubjeđeni da će ova Trojka, zajedno sa nekim drugim ljudima, sjedit na najodgovornijim mjestima u Predsjedništvu, parlamentima i Vijeću ministara – kazao je Konaković.

Sjesti s Dodikom

Na pitanje da li bi mu bio problem da sjedi sa Miloradom Dodikom, Konaković je kazao da će sjesti, ali na drugi način.

– Nikada mi nismo rekli da nećemo sjediti sa Dodikom. Samo ćemo sjediti na drugačiji način. Zato je ovaj sarajevski urnek dobar. Nama će biti država na prvom mjestu. Poštujemo Dejtonski sporazum. I ne problematiziramo ga. Da budem iskren, želio bih ga raspakovati, ali samo uz konsenzus i dogovor svih ljudi u BiH – rekao je.

Naglasio je kako SDP i Naša stranka imaju pravo na svoje kandidate za Predsjedništvo BiH, te da smatra da to ne može oslabiti “Trojku”. Predsjedništvo BiH nije ključno, cilj je, navodi, “napuniti “Federalni parlament.

Ako budu tri kandidata

– Mislim da to nije ključna pozicija. Mi namjeravamo i hoćemo “napuniti” Federalni parlament. Ovakva SDA, kakva je, ne može pobijediti. I ukoliko budemo imali tri kandidata. Teško se može očekivati da istaknuti član NiP-a dobije podršku SDP-a za kandidata za Predsjedništvo. To po nekoj političkoj logici meni ne izgleda realno. Mi na tome i ne insistiramo – rekao je Konaković. 

LIDER