Konaković: U Zenici postoji komesar koji uradi 40 racija sedmično, i ja tražim isto

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U večerašnjioj emisiji Pressing koja se emitovala na N1 televiziji, gost je bio Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

 

Tema emisije je bila sigurnosna situacija i rad Vlade Kantona Sarajevo.

 

Konaković je na početku gostovanja kazao da Vlada na čijem je čelu polaže račune građanima i uvijek su dostupni i za ona neugodna pitanja. Najavio da će se pojaviti na protestima, kao i ministar MUP-a KS Vedran Mulabdić, ali nije.

O sigurnosnoj situaciji u Sarajevu i dodatnom angažiranju policije, Konaković kaže:

“Je li bilo logično da se nakon tragedije izvede veći broj policajaca na ulice, kako bismo spriječili nova krivična djela, a ne da u medijima gledamo nova divljanja na ulicama”, rekao je Konaković i naveo primjer Zeničko-dobojskog kantona koji čini napore na prevenciji kriminala:

“Odem u Zeničko-dobojski kanton i vidim tamo da rade racije, koje su preventivni lijek za smanjenje stope kriminala. Dođem kod nas toga nema, pitam zašto, kažu mi treba nalog suda. Odem u Zenicu ponovo da se uvjerim zašto to rade, kažu mi rade da pošalju jasnu poruku i djeluju ispravno preventivno. Ne sanjam ovakav nesiguran grad ni za sebe ni za svoje dijete”, rekao je Konaković i dodaje:

“U Zenici postoji komesar koji uradi 40 racija sedmično. Mi to nemamo, a tražim to. Da premijer KS naredi raciju, opozicija bi rekla “Vidi šta radi premijer…”.

kaportal.ba