Konaković: Umalo da isporučimo Ustavni sud, Izborni zakon, državnu imovinu. Zaustaviše nas patriote, sreća pa ih imamo

Konaković: Umalo da isporučimo Ustavni sud, Izborni zakon, državnu imovinu. Zaustaviše nas patriote, sreća pa ih imamo

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković oglasio se večeras na platformi X zanimljivim statusom. Konaković je napisao:

“Umalo da isporučimo Ustavni sud, Izborni zakon, državnu imovinu. Sreća oglasiše se patriote i zaustaviše nas. Budno bdiju nad našom domovinom, onako kako su godinama unazad. Sreća pa ih imamo”.

Konaković se očito reflektirao na današnje saopćenje Islamske zajednice u BiH u kojem je reisu-l-ulema Husein Kavazović pokušao ‘održati lekciju’ strankama Trojke. Kavazović je ‘pojasnio’ je da su onima koji su u vlasti povjerene tri kule da vode računa o njima, a to su državna imovina, zatim politička volja, odnosno jednako aktivno i pasivno biračko pravo svih građana, te jednaka prava za sve narode i građane koje štiti Ustavni sud.

Također, naveo je da je odredba Člana II stava 2. Ustava Bosne i Hercegovine jasna i da propisuje da se prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini.

Reis se nije zaustavio pa je ‘naglasio’ da „ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima i uloga i presude Evropskog suda za ljudska prava su jasne, a provedba njihovih riječi i duha bez truhlih kompromisa neophodna za revitalizaciju esencije Bosne i Hercegovine i jačanje njezine funkcionalne državnosti“.

“Neka se niko ne usuđuje, ma ko da je, da ove principe i povjerenje iznevjeri. Ovo su crvene linije za sve građane Bosne i Hercegovine opredijeljene prema njezinom suverenitetu, teritorijalnom integritetu. Nema prostora za političke igre kojima bi se izigrala volja većine građana ove zemlje. Nema političke trgovine ili političkih manevara kojima se ovo može opravdati. Ovo se tiče svih nas! Svakog građanina Bosne i Hercegovine, a posebno onih koji su doživjeli genocid i etničko čišćenje. Neka se niko ne zalijeće u tminu iz koje nema povratka i neka se ne igraju budućnošću svoga naroda i države“, kazao je reisu-l-ulema.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE