Portal 072info

Končaru posao na Vranduku vrijedan 114 miliona maraka

Hrvatska kompanija Končar preuzet će ulogu lidera konzorcija na gradnji hidroelektrane Vranduk kod Zenice, saznaje Dnevni avaz od izvora bliskih Upravi Elektroprivrede BiH.

List je prije dvije sedmice najavio ovakav rasplet situacije, a na nakon što je postalo jasno da će s dosadašnjim lideom konzorcija, austrijskim Strabagom, brzo doći do raskida ugovora zbog neslaganja s izmjenom ugovora prema kojoj je Austrijancima potrebno više novca da nastave radove, na šta državna komisija ne želi pristati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vrijednost projekta je 114 miliona KM, a Končar, koji je u aktuelnom ugovoru bio podizvođač radova, pristao je u pregovorima sa EPBiH da nastavi izvođenje radova pod istim uvjetima i uklapajući se u postojeću cijenu, s tim da će sada biti lider konzorcija.

“Končar je za sada najbolje rješenje, jer je pristao da nastavi radove pod istim uvjetima i istom cijenom. O tome je obaviješten Nadzorni odbor koji će donijeti konačnu odluku, ali je ona najprihvatljivija”, kaže izvor.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na ovaj vid saradnje je pristala i Elektroprivreda BiH zato što je dosta povoljniji od raspisivanja novog tendera.

Usaglašeno je da Končar odabere jednu bh. firmu koja će s njim graditi hidrocentralu, jer je hrvatska firma specijalizirana isključivo za isporuku turbina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je riječ o sporu sa Strabagom, on bi trebao biti riješen do 25. septembra, kada će na sudskom ročištu u Beču biti razmtrano utvrđivanje depozita za kvalitet do sada urađenog posla na Vranduku.

Akta.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME