Konkretnim mjerama olakšati dolazak bh. dijaspore u državu Bosnu i Hercegovinu uz poštivanje mjera zaštite zdravlja

Podijelite vijest

Početkom Korona-krize država Bosna i Hercegovina je uvela zabranu ulaska stranih državljana na svoju teritoriju. Zbog te mjere je, kako trenutno stvari stoje, u ovoj godini upitan dolazak velikog broja Bosanaca i Hercegovaca koji imaju državljanstva drugih država. Također, zbog mjera karantina otežan je i ulazak u Bosnu i Hercegovinugrađanima koji posjeduju bh državljanstvo a rade u inostranstvu.

Uzimajući u obzir povezanost dijaspore sa Bosnom i Hercegovinom i njihovu želju za posjetom domovini ali i olaksavanje putovanja poslovnih ljudi pokrećemo inicijativu prema nadležnim državnim organima za donošenjem konkretnih mjera kako bi naši građani mogli ovog ljeta provesti godišnji odmor u svojoj Bosni i Hercegovini. 

Od velike je važnosti da se u Bosni i Hercegovini usvojeriješenja kako bi se otvorile granice za građane, ali u isto vrijeme ispunile i sve zaštitne mjere kako zaraza koronavirusom ne bi bila uvezena sa strane. Naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu imaju veliku želju da svoj godišnji odmor provedu u Bosni i Hercegovini i zato u njihovo ime pozivamo nadležne organe vlasti da blagovremeno preduzmu korake kako bi im se to i omogućilo.Također ih pozivamo da ostvare kontakte sa susjednim državama i državama u kojima živi najviše naših građana, kao što je to uradila Hrvatska, kako bi se sa tim vladama dogovorile mogućnosti putovanja.

Nadležni organi trebaju imati na umu da Svjetska banka procjenjuje da će Bosna i Hercegovina imati pad gotovinskih doznaka od dijaspore 20% u odnosu na prošlu godinu, kada je zvaničan obim doznaka iznosio oko 2,4 milijarde KM, a nezvanično oko 4 milijarde KM. Poredodržavanja kontakata dijaspore sa porodicama i prijateljima iz Bosne i Hercegovine njihov dolazak će omogučiti i veći priliv novca koji je za Bosnu i Hercegovinu o ovoj krizi prijeko potreban. 

Uvijek nam mora biti jasno i da se, bez obzira na to koji danas pasoš posjeduju, radi o našim građankama igrađanima Bosne i Hercegovine. Svi oni u ovoj zemlji imaju svoje porodice i njihovo je elementarno ljudsko pravo da ih posjete i neko vrijeme provedu u njihovoj blizini. 

Naravno, svaka akcija organa vlasti Bosne i Hercegovine mora podrazumijevati brigu za zdravlje naših građana. Jedna od opcija svakako je uvođenje brzih testova na graničnim prijelazima, a mjera koja već postoji u praksi određenih evropskih država je slobodan ulazak na teritoriju države pod uslovom da putnik priloži validan laboratorijski nalaz da nije zaražen korona virusom ne stariji od četiri dana.

Zbog toga, pozivamo Vijeće ministara BiH da, u saradnji sa nadležnim organima i insttucijama, donesu odgovarajuće mjere kojim će uz sve druge mjere zaštite zdravlja omogućiti lakšu fizičku komunikacija dijaspore sa njihovom domovinom. Te mjere potrebno je definirati i propisati što prije kako bi naši građani mogli na vrijeme planirati svoj boravak i kako bi im se blagovremeno poslala poruka da su dobrodošli u svojoj domovini Bosni i Hercegovini.  

Ahmed Husagić, Koordinator za integraciju SPÖ

Dr. Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH i potpredsjednik SDP BiH


Podijelite vijest