KONOBARICE, SLADOLEDŽIJE, TAKSISTI: Ovo su prvi džeparci političkih moćnika!

KONOBARICE, SLADOLEDŽIJE, TAKSISTI: Ovo su prvi džeparci političkih moćnika!

Sa velike vremenske distance neka prošla vremena i odluke mogu djelovati potpuno neobično, ili pak, smiješno. Predstavljamo vam neotkrivenu prošlost 6 najvećih svjetskih državnika. Pogledajte čime su se oni nekada bavili prije nego što su postali dio političke elite.

Danas su oni na samom vrhu svjetske političke elite. Pogledajte čime su poznati državnici bavili prije nego što su došli u političke fotelje.

Barak Obama – sladoledžija

Prvi čovjek najmoćnije svjetske sile zna kako je raditi „za male pare“. Naime, američki predsjednik nije imao mnogo sreće u pronalaženju posla u mladosti pa je tako na čak četiri radna mjesta radio za minimalac. On je punio sladoled za poznatu firmu i lanac poslastičarnica „Baskin-Robbins“, kratko je konobarisao, bavio se amaterskim slikanjem, a jedno ljeto proveo je čisteći gradilište tokom studija. Obama je izjavio da će i njegove ćerke tokom školovanja raditi honorarne poslove.

– Svako dijete mora da osjeti kako je raditi neki naporan posao za malu platu. To je život – rekao je predsjednik SAD.

Angela Merkel – konobarica

Njemačka kancelarka Angela Merkel nekada je nosila tacnu i u blokčić bilježila porudžbine. Kao studentkinja fizike u Lajpcigu, Merkelova je radila kao konobarica u diskoteci da zaradi džeparac. Kako je uvijek bila politički ambiciozna, u mladosti se priključila omladinskoj organizaciji „Frei Deutsche Jugend“ (FDJ) ali, kako kaže, bavila se uglavnom kulturnim priredbama i prodajama karata za pozorište… Politikom je počela da se bavi u 35. godini, nedugo poslije pada Berlinskog zida. Ušla je u udruženje za građanska prava koje se poslije priključilo konzervativnoj stranci kancelara Helmuta Kola.

Silvio Berluskoni – basista

Kontroverzni bivši premijer Italije Silvio Berluskoni završio je prava na Univerzitetu u Milanu, a tokom studija osnovao je bend sa sadašnjim direktorom korporacije „Mediaset“ i amaterskim pijanistom Fedelom Konfalonijerijem. Berluskoni je u bendu svirao bas gitaru i bio glavni vokal, a bend je povremeno nastupao na kruzerima. Njegova prava poslovna karijera počela je u građevini kada je kasnih šezdesetih godina izgradio stambeni blok nadomak Milana, a novac je uložio u reklamnu agenciju. Kasnije je pokrenuo TV kanal, a ubrzo je postao medijski mogul i vlasnik FK Milan. Sam je 1993. osnovao stranku „Forza Italia“, koja ga je dovela na čelo države.

Toni Bler – promoter

Kao i većina tinejdžera šezdesetih godina, Toni Bler bio je opsjednut rokenrolom. Idol mu je bio Mik Džeger, ali je mladi Toni sanjao da radi i iza scene kao menadžer ili promoter. Prije nego što je krenuo na studije prava Univerziteta u Oksfordu uputio se u London, gdje je proveo godinu dana bezbrižno „upravljajući“ studentskim rok bendovima ugovarajući svirke i ploče sa svojim prijateljem Alanom Kolenetom. Kako bi sastavili kraj s krajem, dvojica prijatelja su čak i slagala police s hranom u supermarketu u Kesingtonu. Na Oksfordu je kratko bio frontmen benda „Ugly Rumours“ (Ružni tračevi).

Nikola Sarkozi – čistač

Iako je ovih dana u žiži javnosti zbog korupcije, bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi odrastao je u veoma bogatoj porodici i po majci i po ocu i nije imao potrebe da zarađuje za preživljavanje. Ipak, tokom služenja vojske radio je kao čistač borbenih aviona. Iako ih je otac napustio dok je Nikola još bio mlad, on je uspio da nakon studija prava otvori reklamnu agenciju kako bi se brinuo o sebi. To mu je donijelo bogatstvo, a već sa 22 godine bio je politički aktivan. Djeda po majci bio je Jevrej, pa pojedini izvještaji navode da je Sarkozi radio i za izraelsku tajnu obavještajnu službu Mosad mnogo prije nego što je postao predsjednik.

Vladimir Putin – taksista

Dječak iz radničke porodice, ne baš dobar đak, odmalena je maštao da postane obavještajac pa je upisao prava i odmah po završetku fakulteta zaposlio se u Velikoj kući na Litejnom prospektu 2, odnosno u KGB-u za Lenjingradsku oblast, gdje je radio od 1975. do 1984. Sredinom osamdesetih poslat je u Istočnu Njemačku kao major, a po povratku u domovinu, u teško ekonomsko stanje, Putinovi biografi ističu kako je bio spreman i da taksira da bi izmirio troškove i izdržavao djecu i suprugu, ali nikada zaista nije sjeo za volan taksija.

Telegraf

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS