2 2


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Konsultant UNICEF-a Dragoslav Popović rekao je da će obećanje COVAX programa o isporuci vakcina protiv koronavirusa biti ispunjeno, te da misli da će BiH vrlo brzo dobiti vakcine.

Popović je rekao da je jedan od ključnih problema bio i to što su mnoge zemlje naručivale više vakcina nego što im je potrebno.

On je za RTS izjavio da je razlog zašto je formiran COVAX program bio da bi se balansirala situacija koja se očekivala.

– Siguran sam da će COVAX zaživjeti. Prve isporuke su krenule i u zemlje regiona. Mislim da će BiH biti prva zemlja u regionu koja će ih primiti vrlo brzo – rekao je Popović.

On je podsjetio da je obećanje COVAX programa bilo da će krajem prvog tromjesečja 2021. krenuti isporuka vakcina, te istakao da će to obećanje biti ispunjeno.

Popović je rekao kako će biti ispunjeno i drugo obećanje, a to je da će najsiromašnije zemlje dobiti 20 posto vakcina koje su potrebne da bi se obezbijedila ravnomjerna distribucija.

On je podsjetio i da početak vakcinacije ne ide bez problema, dodajući da je uzrok tome što industriji nije dato dovoljno vremena da izađe s prvim količinama vakcina, a vakcinacija je već započeta.