Portal 072info

Konsultanti EBRD-a iz Londona u posjeti gradonačelniku Kasumoviću

Gradonačelnik Fuad Kasumović primio je jučer u svom kabinetu konsultante Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iz Londona. Uz gradonačelnika sastanku je prisustvovala šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj Amra Mehmedić.

Na početku sastanka gradonačelnik je gostima iz Londona uputio riječi doborodošlice i upoznao ih da se ovih dana u gradu Zenica održava 24. generalni bh. sajam ZEPS.

Konsultantica EBRD-a je istakla da će njihov tim u gradu Zenica boraviti nekoliko dana s ciljem da održe sastanke s predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona i gradske uprave u vezi s Projektom rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica i Projektom Akcioni plan Zelenih gradova.

Konsultantica EBRD-a je ovom prilikom predstavila Projekat rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica koji uključuje i izgradnju novog termo-energetskog bloka na plin, a koji je nužno spojiti na gasovodnu liniju izgradnjom prilaznog voda u dužini jednog kilometra do najbliže podstanice. Međutim, istakla je problem plaćanja energenta budući da kompanija BH Gas d.o.o. Sarajevo ne može direktno prodavati gas Kantonalnoj bolnici Zenica, nego posredstvom distribucionog preduzeća koje je potrebno osnovati.

Gradonačelnik je naglasio da je gradska uprava obavila inicijalne razgovore sa kompanijom BH Gas d.o.o. Sarajevo o formiranju javnog preduzeća Zenica Gas kako bi se u narednim godinama izgradila infrastruktura za gasifikaciju vangradskih naselja, koja nemaju mogućnost priključena na toplovodnu mrežu gradskog grijanja. Naglasio je da je projekat rekonstrukcije Kantonalne bolnice od izuzetnog značaja i za Grad Zenicu te da će gradska uprava preduzeti sve aktivnosti u vezi sa osnivanjem distribucionog preduzeća čime će se ispuniti i posljednji preduslov za realizaciju istog. Gradonačelnik je istakao da je Grad Zenica otvoren za saradnju i gradska uprava će konsultantima iz EBRD-a staviti na raspolaganje sve kadrovske i druge potencijale na projektu Akcioni plan Zelenih gradova.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box