Kontrolirajte zdravlje svojih zuba i desni

Preskakanje redovnih stomatoloških posjeta tokom perioda pandemije može dovesti do mnogo više problema nego što mislite. Mnogo je pacijenata propustilo redovne stomatološke preglede i ordinacijska čišćenja zuba tokom protekle godine zbog COVID-19.

Veliki rizik

Sada kada su mnoge stomatološke ordinacije ponovo otvorene, a epidemiolozi ih smatraju sigurnima, presudno je da ljudi nadoknade propušteno te prekontroliraju zdravlje svojih zuba i desni.

Specijalisti oralne medicine nerijetko upozoravaju da su oboljenja desni povezana s općim zdravstvenim problemima, uključujući srčani i moždani udar. Rizik od infekcije koronavirusom kod stomatologa je mali, pa i zanemariv, ali rizik odgađanja odlaska stomatologu vrlo je velik.

Upalni proces

Studije dovode u vezu parodontalne bolesti, bolest desni i koštanih struktura koje podupiru zube i upale koje mogu prethoditi srčanom i moždanom udaru.

Parodontalna bolest je upalni proces i znamo da je svaka hronična upala povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

 Studija u ”Journal of Clinical Periodontology”, objavljena u februaru ove godine, dovela je u vezu parodontalnu bolest s teškim komplikacijama COVID-19.

U toj studiji se navodi da od 568 pacijenata s koronavirusom koji su proučavani, oni s parodontitisom imali su znatno veći rizik od komplikacija, uključujući i povećanu incidencu smrtnosti, prijem u jedinicu intenzivne njege i potrebu za ventilatorom.

Parodontalna bolest

Podaci centara za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih Američkih Država sa sjedištem u Atlanti pokazuju da gotovo polovina odraslih osoba starijih od 30 godina ima neki oblik bolesti desni, a oko 70 posto starijih od 65 godina ima parodontalnu bolest. Upravo zbog toga, a naročito ako vam desni krvare spontano ili prilikom pranja zuba, imate neugodan zadah, javlja vam se klimavost zuba, osjetite bolove i otekline u ustima ili vidite promjene u boji zubnog mesa i zuba, potrebno je da neodložno posjetite svog stomatologa.

IZVORAvaz
Prethodni članakUskoro potpisivanje ugovora: Na jugu BiH novo gradilište na autocesti
Sljedeći članakBosanac u centru skandala u vezi s trgovinom vakcinama, evo šta kaže