meka 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Nakon što su saudijske vlasti zbog pandemije koronavirusa objavile da otkazuju ovogodišnje hodočašće hadža, prazna religijska mjesta i hoteli izazvali su brigu u vezi s ekonomskim problemima, naročito u Meki, koja ne bilježi takve prizore. 

Agencija Saudijske Arabije za pitanja Velike džamije u Meki trenutno razvija plan kontrole gužve dok se priprema za djelimično otvaranje džamije i Kabe, prenijeli su lokalni mediji.

Plan je dio napora Kraljevstva da suzbije epidemiju koronavirusa. Velika džamija i njena dvorišta funkcionirat će s kapacitetom od 40 posto, naveli su lokalni mediji. Posjetitelji će možda tražiti da dobiju dozvolu prije dolaska u Veliku džamiju putem aplikacije Tawakkalna kako bi vlasti mogle ograničiti broj ljudi koji ulaze u džamiju, piše Al Arabiya English. 

Na svim ulazima džamije će biti postavljene termalne kamere, a za posjetioce će biti određeni posebni ulazi i izlazi.  Za one koji obavljaju tavaf dodijelit će se teren, prvi i drugi sprat svete džamije. Starije osobe i osobe s posebnim potrebama smiju koristiti drugi sprat. Središnje područje Harama, najbliže Kabi, vjerovatno će biti zatvoreno za posjetioce kako bi se ograničila gužva. 

Dosad je u Saudijskoj Arabiji zabilježeno više od 178.000 slučajeva zaraze koronavirusom, a preko 1500 je preminulo. 

Avaz