Konzum i Mercator neće raditi za Bajram, a za Prvi maj skraćeno

Screenshot 2

Tokom prvomajskih i bajramskih praznika, u periodu od 1. do 3. maja, između ostalog mijenja se radno vrijeme i u tržnim centrima Konzum i Merkator u BiH.

Kako su nam rekli iz kompanija Konzum i Mercator, njihove radnje radit će po prilagođenom radnom vremenu.

“Obzirom da predstojeći Praznik rada i Bajram ove godine dolaze dan za danom, u želji da našim kupcima omogućimo da pravovremeno obave svoju kupovinu, Konzum i Mercator prodavnice će 1. maja raditi do 20 sati, izuzev prodavnica koje zbog zakonskih regulativa ne rade nedjeljom, dok prvog dana Bajrama prodavnice neće raditi”, kazali su.

Na ovaj način, dodaju iz ovih kompanija, svim našim zaposlenicima će biti omogućeno da prvi dan Bajrama provedu sa svojim najmilijima u krugu porodice.

“Dodatno bismo napomenuli da će svim zaposlenicima koji budu radili na Praznik rada njihov angažman biti dodatno plaćen uz 100 posto uvećanje što je u skladu sa kolektivnim ugovorom iz oblasti trgovine. Koristimo priliku, u ime kompanija Konzum i Mercator, svim kupcima čestitati Praznik rada, te poželjeti ugodne Bajramske dane svim kupcima koji slave ovaj praznik”, navode iz ovih kompanija.

Podsjećamo, Zakonom o praznicima, koji se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona, odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom, primjenjuje kao federalni zakon, određeno da je Prvi maj međunarodni praznik rada i da se obilježava dva dana (1. i 2. maja) u Federaciji BiH.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE