Konzumirajte ih svaki dan: Pet najzdravijih namirnica koje ne smijete zaboraviti

Kajsija – Puna je vlakana, željeza, vitamina A, C i E i beta karotena. Smanjuje rizik od nastanka raka jetre zbog visoke razine vitamina E.

Bosiljak – Ova biljka je puna željeza i uspješno smiruje napetost i bori se protiv bakterija koje su odgovorne za nastanak akni. Prema dosadašnjim istraživanjima, bosiljak ne smanjuje samo stres i negativne emocije, već pojačava imunitet.

Ljute papričice – Učinite sebi uslugu i jedite ljuto. Papričice imaju potencijal u zaštiti od srčanih bolesti, jednog od najčešćih uzorka smrti u razvijenom svijetu. Ključan sastojak je poznat pod imenom “capsaicin”, koji daje paprici ljutinu.

Crna riža – Također je prepuna željeza, sadrži i vitamin E, a ima više antioksidansa od borovnica. Izuzetno je bogata bjelančevinama, mineralima, vlaknima, B vitaminima i folnom kiselinom. Sadrži vrlo malo masnoća, a odlikuje je i mala kalorijska vrijednost.

Crni biber – Navodi se kao jedan od začina najboljih za zdravlje. Dobar je u borbi protiv bakterija, pomaže probavu, a moguće je i da djeluje na topljenje masti, pa bi se mogao koristiti i kao glavni začin dijete.

Copy
Prethodni članakEvo ko će Hrvatsku predstavljati na Eurosongu: Šta mislite o njihovom predstavniku?
Sljedeći članakU Zenici upriličena prezentacija tehnologije uzgoja u plastenicima