Portal 072info

Konzumiranje kofeina naveče,  ne održava nas samo budnima, nego i…

Odavno je poznato da nas konzumiranje kofeina naveče održava budnim, ali istraživači na Univerzitetu Kolorado u Boulderu su prenili u časopisu „Science Translational Medicine“ da kofein ima drugi važan psihološki učinak na san.

Kofein odlaže prirodni tjelesni val prilikom produkcije hormona melatonina, što uzrokuje pomjeranje na tjelesnom cirkadijskom satu. Problem u ovom slučaju je to sto je cirkadijski sat prisutan i svim ćelijama našeg tijela,od masnih ćelija pa sve do mišićnih. Kofein u kasnim večernjim satima može imati ulogu u širokom polju zdravstvenih problema, od gojaznosti do raka. Mnoge studije su nedavno zaključile da svjetla svjetlost po noći, pogotovo plava svjetlost koja se emituje iz naših ekrana,ometa proizvodnju melatonina.

Kofein ima dva puta jači učinak na proizvodnju melatonina, odnosu na emitovanu svjetlost. Volonteri koji su popili dupli espreso, tri sata prije vremena za spavanje, imali su pomjeranje vala melatonina od čak 40 minuta.

Sada istraživači imaju za cilj saznati da li konzumiranje kofeina, 5 ili 6 sati, prije spavanja  ima isti ili sličan učinak?!

Podijelite članak