Konzumiranje neslanog soka od paradajza pomaže u snižavanju krvnog pritiska

Screenshot 2 108
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Novo istraživanje tvrdi da je svakodnevno konzumiranje jedne čaše neslanog soka od paradajza jednostavan način za snižavanje krvnog pritiska i smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Bolje zdravlje srca može biti jednostavno poput uživanja u čaši neslanog soka od paradajza svaki dan.

U novom izvještaju Food Science & Nutrition japanski istraživači otkrivaju da je jednogodišnja studija pokazala kako su neki sudionici koji su pili prosječno jednu šoljicu neslanog soka od paradajza svaki dan snižavali krvni pritisak tokom 12 mjeseci.

Ova odabrana grupa sudionika također je snizila LDL (loši) holesterol, koji je često povezan s bolestima srca, što dovodi do smanjenja rizika za kardiovaskularne bolesti (KVB).

Sok od paradajza pomaže u smanjenu krvnog pritiska (Foto: Pixabay)
Sok od paradajza pomaže u smanjenu krvnog pritiska (Foto: Pixabay)

Svake godine više od 610.000 ljudi umre od srčanih bolesti. KVB čini jedan od svaka četiri smrtna slučaja. Zato istraživači uvijek traže alternativne terapije koje bi mogle pomoći pacijentima, uključujući jednostavne izbore prehrane poput soka od paradajza.

Istraživači s tokijskog Medicinskog i stomatološkog univerziteta i Instituta za oplemenjivanje biljaka Tucson uključili su 184 muškarca i 297 žena u ovu studiju.

Učesnicima je tokom godine bilo dozvoljeno da piju onoliko neslanog soka od paradajza koliko su željeli. Morali su samo zabilježiti koliko su popili, a zatim podatke proslijediti istraživačima svaka tri mjeseca.

Na kraju studije istraživači su otkrili da je kod 94 učesnika, koji su imali neliječenu prehipertenziju ili hipertenziju na početku studije, zabilježen pad krvnog pritiska.