Screenshot 3 17


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Kosa mjesečno raste jedan centimetar, ali postoje ljudi koji imaju genetske predispozicije za sporiji rast kose. Mnogi zbog toga posežu za raznim kozmetičkim preparatima i maskama, ali se odlučuju i na promjenu prehrane da bi poboljšali rast kose.

Pravilna prehrana, ali i njega izuzetno su važne ukoliko želite da vaša kosa bude zdrava i gusta. Debljina kose zavisi od dobi osobe, ali i životnom stilu. Prekomjerno konzumiranje alkohola, pušenje, ali i stres loše utječu na kosu. Također, aparati za sušenje i oblikovanje kose mogu oštetiti vlasi.

Ukoliko imate problema sa opadanjem kose i želite poboljšati rast od velike koristi bit će vam namirnice bogate esecijalnim vitaminima i mineralima.

Konzumiranjem ovih pet namirnica možete postaći rast, ali i učiniti vašu kosu jačom i gušćom.

Kamilica

Kamilica je ljekovita biljka koja se najčešće konzumira kao čaja, a preporučuje se bolesnicima koji pate od želučanih smetnji, grčeva, bolova u stomaku, a dobar je i za smirenje. Međutim, ova dragocjena biljka bogata je antioksidansima i cinkom koji obnavljaju folikule i tako sprječavaju opadanje kose. Zahvaljujući njima kosa brže raste i postaje sjajnija.

Krastavac

Iako je glavni sastojak salata, krastavac se često koristi i za njegu. Također, sastavni je dio brojnih kozmetičkih preparata. Sadrži antioksidanse poput vitamina C, mangana i beta karotena te brojne flavonoide, od kojih svi mogu biti od pomoći u zaštiti folikula. Krastavci su također dobar izvor silicija, minerala koji se nalazi u vezivnom tkivu i potenciraju rast kose.

Špinat

Ukoliko patite od nedostatka željeza to može prouzrokovati opadanje kose. Kada je nivo željeza u krvi nizak, kiseonik i hranjive materije ne uspjevaju stići do krajnjih odredišta te tako i folikule dlake ostaju uskraćene za nutritijente što rezultira smanjenjem rasta kose. Također, može doći do tanjenja vlasi, ali povećanog opadanja. Stoga vrlo je važno konzumirati namirnice bogate željezom u prvom redu špinat. Špinat osim željeza sadrži vitamine i minerala, uključujući vitamin K, vitamin C, folate, mangan, magnezij, bakar i beta karoten.Također, špinat djeluje kao antioksidans s obzirom da je izvor flavonoida i karotenoida.

Citrusi

Vitamin C je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, pomaže bržoj apsorpciji željeza, ali i postiće rast kose. Osobe koje unose dovoljnu količinu vitamin C imaju jaku, gustu i zdravu kosu. Ukoliko želite da vaša kosa bude zdrava i bujna konzumirajte što više narandži, limuna i drugih citrusa.

Orašasti plodovi

Saveznik našeg zdravlja zasigurno su orašasti podovi koji su bogati omega-3 masnim kiselinama, a neophodne su za normalno funkcionisanje našeg organizma. Omega-3 masne kiseline zaštitno djeluju na zdravlje kardiovaskularnog sistema, ali na probavni sistem. Međutim, konzumiranje orašastih polodova može pomoći u smanjenju gubitka kose i poboljšati njen rast.