KONZUMOVI TRIKOVI: Da bi došli do bh. mlijeka, prvo morate skinuti paket od 12 kg

Trgovački lanac Konzum predstavlja veliki problem za bosanskohercegovačke proizvode, jer im daje manje atraktivna mjesta na policama, ili ih u potpunosti potiskuje uvoznim artiklima, upozoravaju domaći proizvođači u BiH već godinama, ali vlasti ne čine ništa da im pomognu, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Na fotografiji koju je redakciji Patrie poslao čitatelj prikazan je paket neotvorenog mlijeka sarajevske mljekare „Milkos“, koji je poklopljen sa Konzumovim mlijekom. Ovo je naizgled nevažan, ali je zapravo vrlo mudar trik Konzumovih aranžera, tvrdi čitatelj, koji uz to dodaje da je psiholog, i da su u praksi ove metode utjecaja na svijest kupaca itekako rasprostranjene i uspješne.

U slučaju koji je prikazan na fotografiji, da bi kupac došao do Milkosovog mlijeka, prvo mora skinuti Konzumovo mlijeko, otvoriti kartonski paket, pa tek onda doći do mlijeka bh. proizvođača.

– Svjesni su iz Konzuma da najveći broj kupaca to neće uraditi, već će uzeti mlijeko do kojeg mu je lakše doći – tvrdi ovaj psiholog.

Ovo je samo jedan od trikova trgovačkog lanca Konzum, kojim guši bh. privredu, prenosi NAP.