Portal 072info

Korićanske stijene 25 godina skrivaju tijela ubijenih

Treći je dan kako Institut za traženje nestalih i Tužilaštvo BIH rade na ekshumaciji masovne grobnice na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić. Do sada je u prvom sloju iskopina pronađeno 19 ubijenih prijedorskih Bošnjaka, a porodice stradalih danas su posjetile stratište.

Prohladno je jutro uz korito rijeke Ilomske. U tišini koračaju majke, očevi, djeca, supruge, rođaci… Poneki jecaj prolama tišinu, kako se porodice približavaju mjestu koje je 25 godina skrivalo tijela njhovih najbližih srodnika.

Da kamena grobnica čuva kosti njegovo sina, nada se i Dedo.

Na pitanje kakva su osjećanja na ovom mjestu odgovara: “Ne znam ni ja gdje sam”.

Rekao nam je i kako se vraća svake godine i da proteklu noć svu noć nije spavao.

Osjećam se… nikad mi nije loš bio želudac, uhvatio me neki znoj u autobusu, naročito sad“, komentarisao je Dedo Karabašić koji traži sina.

I Zumrin sin Almir strijeljan je 50-ak metara iznad mjesta ekshumacije u avgustu 1992. godine.

Sad kad bih vidjela kosti, čini mi se da bih mogla poznati sve i jednu kost. Znam da je imao plavu trenerku, žutu majicu, 100 maraka uvrnutih u obašvi i falila su mu četiri zuba. Čini mi se da sad kad bih to vidjela, da bih mogla poznati da je to moje dijete“, kazala nam je Zumra Zaimović, koja traži sina jedinca.

I porodica Fazlić strepi na mjestu zločina. Do 1998. vjerovali su i tražili njihovog oca i supruga – živog. Danas traže njegove kosti.

Danas sam ovdje sa svojim bratom, i mojim, našim, sinom. Svih ovih 25 godina smo živjeli u nadi da dođe ovaj dan, da dođemo do bilo kojeg dijela tijela njegovog, da imamo mezar“, kazala je Munira Fazlić koja traži supruga.

Istražioci Instituta za nestale i Tužilaštva BIH kopaju na nepristupačnom terenu, na kojem postoji mogućnost odrona kamena, klizišta ili lavine.

Uklonili su oko 30 kubika kamena ručno.

Za tri dana u prvom sloju pronašli su 19 skeleta, ali i mnoštvo sitnih kostiju.

Imamo vidljivih kompletnih tijela. Počeli smo sa postupkom vađenja. Do juče smo imali 14-15 vreća sa ostacima. Ovo će trajati jedan duži vremenski period“, izjavio je Mujo Begić, istražilac Instituta za nestale BiH.

Procjenjuje se da ovaj lokalitet čuva kosti oko 100 prijedorskih Bošnjaka.

Danas su porodice ubijenih posjetile ovu lokaciju. Kažu da ipak ne osjećaju mir i da strahuju da li će ova lokacija biti mjesto gdje će pronaći kosti svojih najmilijih.

 

N1

Podijelite članak