Koridor 10 bit će od Sarajeva prema Višegradu i dalje prema Beogradu

??????????????????????????????????????
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske i Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na današnjem sastanku u Banjaluci dogovorili su formiranje radne grupe koja će se, između ostalog, baviti pitanjem izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, javlja Anadolu Agency (AA).

Cvijanović je istakla da su se na sastanku, koji je nastavljen nakon konferencije za novinare, premijeri RS i FBiH bavili određenim stvarima koje FBiH ima pred sobom.

“To je harmonizacija određenih propisa usklađivanje sa rješenjima u RS, ali isto tako i nastavak evidentiranja stvari koje postoje u FBiH za koje mi cijenimo da treba da imamo identična rješenja”, istakla je ona.

Naglasila je da je dogovoreno održavanje zajedničke sjednica dvije entitetske vlade koja će biti održana ili 28. februara ili 9. marta što zavisi od mogućeg prisutva ministara jer je cilj da sjednici prisustvuje što veći broj ministara.

ČITAJ JOŠ:  Prirodne resurse u BiH 56 posto troši ugljični dioksid

“Dogovoreno je formiranje zajedničke radne grupe koja će raditi na samo pitanjima infrastrukture uopšte, nego i konkretno vezano za najavu izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd s obzirom da se očekuju intenzivne aktivnosti entitetskih ministarstva u saradnji sa Savjetom ministara. Stoga mi želimo da neke stvari preduprijedimo i da se dogovaramo na vrijeme oko svega vezanog za jednu takvu izgradnju od trasa, dokumentacije i interakcije između dva entiteta”, kazala je Cvijanović.

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućoj trasi autoputa Sarajevo – Beograd Cvijanović je istakla da će to biti rezultat rada radne grupe i dodala da su danas “gledali treću trasu”.

Novalić je pojasnio da je Strategija transporta FBiH zajedno sa Strategijom transporta RS ušla u nedavno završenu Transportnu strategiju BiH.

“Državne i entitetske strategije su predvidjele da Koridor 10 ide od Sarajeva prema Višegradu i dalje prema Beogradu. Mi smo danas govorili samo o nijansama na tom dijelu RS i FBiH gdje bi bilo pametno, šta bi trebali uraditi i dogovorili se da formirano radnu skupinu da kažemo šta je to što je pametno na toj trasi koja je u strategiji. Mi danas ne možemo govoriti o nekim možebitnim pravcima sa kojima nismo upoznati”, kazao je Novalić​.

ČITAJ JOŠ:  Indonezija pala u prvu recesiju nakon 22 godine, nema turista na Baliju

Željka Cvijanović je naglasila i da su, kada su u pitanju zakoni, prošli kroz određena rješenja kao što su poreski zakoni i uopšte stvari za poboljšanje poslovnog ambijenta. Cvijanović je Novalića informisala da su u decembru završili sve što su se obavezali MMF-u, a Novalić nju da su se u FBiH primakli konačnoj fazi.

Fadil Novalić istakao je da ovaj sastanak spada u već uhodan format saradnje dvije vlade.

“Dva puta godišnje se redovno sastajemo na tehničkim sastancima bez obzira da li su vremena manje ili više krizna, vlade zadužene za poboljšanje životnih uslova sinhronizirano rade na onome što doprinosi boljitku BiH”, kazao je Novalić.

ČITAJ JOŠ:  Makarska rivijera pusta, vlasnici apartmana poručuju: Svi mi živimo od BiH

Dodao je da su razmatrane mjere iz reformske agende, kao i druge mjere kako bi što više harmonizirali poteze i poslovno okruženje u RS i FBiH.

“Imamo malo teži zadatak od RS jer je kod nas složeniji, dvodomi sistem i morate progurati kroz dva parlamenta i imamo još i kantone koje čine nivo vlasti više, pa se stiče utisak da ide malo sporije i da teže procesiramo te stvari”, rekao je Novalić.

Ocijenio je da nakon pola mandata ovaj dio saradnje između vlada vjerovatno funkcionira najbolje u BiH.

Cvijanović je odgovarajući na pitanja novinara rekla i da se uskoro očekuju sredstva od ruskog klirinškog duga na računima, kao i da nije dobila poziv za saslušanje u Tužilaštvu BiH u vezi referenduma o Danu RS.

fokus.ba

GODISNJICA
MARKETING