Portal 072info

Korisni savjeti kako na jeftin i jednostavan način organizovati ljetovanje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uskoro počinje sezona godišnjih odmora i ljetovanja te kraćih izleta u strane gradove. Ukoliko ste zbog finansijske situacije skeptični kada je riječ o odlasku na odmor, razmislite opet. Internet je pun alata i prečica kojima možete organizovati odlično putovanje, a mi vam donosimo nekoliko najboljih stranica.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAUkoliko ste do sada putovali preko agencija, onda su vam ostale opcije vjerovatno manje poznate ili u potpunosti nepoznate. Međutim, važno je znati da su upravo te “ostale” opcije veoma korisne, isplative i, što je najvažnije, veoma ugodne.

Za početak, razmislite šta tačno želite od svog odmora. Zamišljate li se na bučnim i gustim ulicama neke prijestolnice dok je pred vama mapa grada ili ste ipak više za varijantu odmaranja sa soli u kosi uz zvuke mora i miris palmi i kreme za sunčanje? Ako ste ipak više avanturistički ili adrenalinski tip, možda vas zanimaju planinarenje, biciklizam i istraživanje planinskih vrhova.

Na papir stavite ključne riječi koje želite na svom odmoru. Naprimjer: bicikl, dobra hrana, more i muzika govore da se želite dobro zabaviti na sunčanoj obali neke države. Zaputite se na Google i istražite najpovoljnije lokacije za morske avanture. Isto uradite i ako vas interesuju planinski predjeli ili gradske ulice.

Kada pronađete lokaciju koja najviše odgovara vašim željama, bacite se na istraživanje najjeftnijeg smještaja. Iznenadit ćete se kada primijetite da su mnoge daleke destinacije zapravo mnogo jeftinije od onih na koje ste navikli odlaziti.

Za one koji žele biti sigurni u smještaj tu je Booking.com. Ova stranica nije najpovoljnija za rezervisanje smještaja, ali je najsigurnija i najrasprostranjenija u svijetu. Booking će vam pomoći da i u najmanjim gradićima nađete svoj kutak u kojem ćete odmoriti i uživati u čarima godišnjeg odmora.

Ilustracija: Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Kada srce kaže hotel, kaže Trivago. Ovo je servis koji vam u samo nekoliko sekundi kao na dlanu pruža sve opcije hotela u gradu koji posjećujete. Surfajte kroz recenzije, fotografije i prijedloge hotela i pronađite onaj koji vam savršeno odgovara u samo nekoliko minuta.

Vjerovatno najpopularnija i najpovoljnija opcija za putovanja je AirBnb. Ona nudi razne vrste smještaja širom svijeta te garantuje brzu i kvalitetnu uslugu. Kada preko ove stranice rezervišete smještaj, novac će se automatski naplatiti s vašeg računa, ali će vašem domaćinu stići tek 24 sata nakon vašeg dolaska u apartman.

Za sve one hrabrije, koji s putovanja žele donijeti više od samo tamnog tena, tanjeg novčanika i suvenira, tu je Couchsurfing. Ovo je stranica koja još uvijek nije doživjela popularnost u Bosni i Hercegovini, ali blista u svim državama Evrope. Riječ je o konceptu prema kojem na stranici pronalazite domaćina koji je voljan da vas besplatno ugosti u svom domu, gdje možete spavati na kauču ili krevetu koji je višak.

Couchsurfing svakodnevno koristi nekoliko miliona ljudi, a ideja je zamišljena tako da se kroz boravak družite s lokalcima, direktno učite o kulturi grada i države u kojoj se nalazite i u isto vrijeme uštedite novac koji biste potrošili na smještaj. Na ovaj način postajete otvoreniji, izlazite iz svoje zone komfora i širite vidike. Veoma dobro objašnjenje ove stranice možete pronaći na blogu avanturiste Roberta Dacešina koji redovno koristi ovaj servis.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAMEKao što već znate, najjeftnija opcija putovanja je autobus. Ako ne želite davati previše novca za prijevoz, a nekoliko sati u autobusu vam ne predstavlja problem, onda vam preporučujemo ovu soluciju. Međutim, ukoliko ne podnosite duga putovanja i sjedenja, preko stranice skyscanner.net možete pronaći jeftine letove.


U cijelu priču putovanja, avantura i upoznavanja novih ljudi vjerovatno se najviše uklapa opcija Blablacar. Ovaj servis još uvijek nije dostupan u BiH, ali je veoma popularan u Evropi te sve popularniji u Hrvatskoj.

Naposljetku, ukoliko želite provjerene i kvalitetne savjete za putovanja, koristite Trip Advisor. Pri traženju smještaja koji ćete platiti obratite pažnju na recenzije, fotografije i ocjene koje su gosti dali domaćinima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME