Portal 072info

KORISNI SAVJETI: Zašto ugraditi autoplin?!

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!
Naš poslovni partner, Plin-promet d.o.o. Zenica, odlučio je sve naše čitatelje pobliže upoznati šta zapravo znači autoplin, kako se ugrađuje, kako Vaš automobil funkcioniše nakon ugradnje autoplina, te kako se rukuje autoplinom… Na ova i druga neophodna pitanja koja zanimaju sve one koji se interesuju za ugradnju autoplina odgovorio je upravo naš partner Plin-promet, a koji vrši ugradnju plina vrhunskog kvaliteta.
Što je autoplin?
Autoplin je u stvari smjesa propan-butan koja je kod nas u širokoj primjeni već desetljećima. Za automobile postoje posebne punionice koje su samostalni objekti ili se nalaze u sklopu benzinskih pumpi (INA, OMV, Petrol i druge).
 
Upotreba propan-butan smjese idealna je za korištenje u automobilima jer se njena iskoristivost temelji na odličnim fizikalno-kemijskim svojstvima:
 
– visokom oktanskom broju,
– visokoj ogrjevnoj vrijednosti,
– lakoj isparljivosti i
– lakom stvaranju homogenih smjesa
 
Plin se i u kućanstvu koristi kao alternativni izvor energije odnosno sve ćešće kao glavni izvor toplinske energije, a već se godinama uspješno koristi i kao alternativno gorivo u automobilima.
Kako funkcionira autoplin uređaj u automobilu?
Kao prvo, potrebno je kod ovlaštenog tvrtke,  doći sa svojim vozilom kako bi stručno osoblje utvrdilo koji autoplin uređaj odgovara motoru vašeg vozila. Nakon odabira prikladnog autoplin uređaja i rezervoara (koji može biti različitih oblika i zapremina), ugrađuje se autoplin uređaj sa svim pripadajućim dijelovima. Sama ugradnja u prosjeku traje svega jedan dan, a ukoliko vozildana.
 
Sam autoplin uređaj funkcionira tako da umjesto ubrizgavanja benzina u komoru za sagorijevanje ‘ubacuje’ propan-butan smjesu.
 
Prilikom paljenja, vozilo se pokreće na benzin. Automatski sustav u autoplin uređaju nakon vrlo kratkog vremena prebacuje režim vožnje s benzina na plin. U samoj vožnji vozač uopće neće znati kada će se vozilo prebaciti s benzinskog na plinski pogon. Vozač to može vidjeti na indikatoru na kojem po želji i ručno može promijeniti vrstu pogonskog goriva.
Kako se u vožnji rukuje autoplin uređajem?
Izuzetno jednostavno. Vozač u vožnji praktički ne može osjetiti razliku između benzinskog i plinskog pogona. Naime, prilikom ugradnje autoplin uređaj je pomoću posebnog računalnog programa podešen tako da se automobil u potpunosti ponaša kao da ga pokreće benzin.
 
Na indikatoru je vidljivo stanje rezervoara (gornje lampice), tipka za odabir pogonskog goriva (plin/benzin), te u donjem dijelu dvije tipke koje pokazuju koji se pogon trenutno koristi. Vozač može ručno prelaziti s plinskog na benzinski pogon i obrnuto, prema želji i potrebi.
 
Izvedba ovog indikatora može biti i nešto drugačija, ali s istim logičkim rasporedom.
 
Važno je napomenuti kako ugradnjom autoplin uređaja automobil ima dva spremnika, tako da se u pravilu udvostručuje radijus kretanja vozila između dva punjenja.
Ekonomičnost autoplina
Ugradnjom autoplin uređaja vožnja u vašem vozilu postaje i više nego dvostruko ekonomičnija, ne samo zbog cijene plina, nego i zbog dokazanih pozitivnih efekata korištenjem autoplin uređaja na motor.
 
To su:
 
– produžen vijek trajanja motora
– tiši rad motora
– veći broj prijeđenih kilometara (u prosjeku oko 30%)
– niži troškovi održavanja vozila
– potpuno izgaranje smjese u cilindrima goriva bez gubitka goriva u ispušnim plinovima
– duži vremenski period izmjene svjećica i ulja
– produžena trajnost katalizatora
 
Već nakon prijeđenih 20.000 km uz prosječnu potrošnju od 8 litara na 100 km ostvaruje se povrat uloženog novca u autoplin uređaj (ova se brojka mijenja ovisno o stvarnoj potrošnji i vrsti ugrađenog uređaja). Ugrađeni autoplin uređaj Vlasnici vozila koji su prijavili autoplin uređaje na godišnjem tehničkom pregledu ne moraju ići na eko-test. Naime, korištenjem autoplina vozila ispuštaju minimalne količine štetnih ispušnih plinova (CO, NOx i CO2).
Ekologija
Autoplin je jedno od pogonskih goriva za vozila koje u današnje vrijeme najmanje zagađuje okoliš. Korištenjem autoplina dokazano je kako se doprinosi smanjenju kiselih kiša, globalnog zatopljenja, zagađivanju zraka i vode, te samim tim i poboljšanju kvalitete života, kako čovjeka tako i biljnog i životinjskog svijeta. S obzirom da autoplin ne sadrži olovo, sumpor i krute čestice, praktički ne proizvodi štetne ispušne plinove, a višestruko je smanjena emisija CO, NOx i CO2.
 
Autoplin uređaj može se ugraditi u svaki benzinski motor. Zbog svojih karakteristika preporučujemo ga za ugradnju u:
 
– osobna vozila,
– taksi vozila,
– vozila koja obavljaju komunalne djelatnosti (odvoz smeća, vodovod, elektrodistributeri…),
– vozila za autoškole,
– vozila gradskog prijevoza,
– poštanska vozila,
– viličara i drugih industrijskih vozila.
 
Ukoliko želite uštedjeti, pri tome biti odgovorni prema okolini, te produžiti vijek trajanja Vašeg motora, ne oklijevajte nego već sada kontaktirajte Plin-promet d.o.o. Zenica koji po veoma povoljnim cijenama vrši ugradnju vrhunskog autoplina! Valja istaći kako na ugradnju autoplina daju garanciju u trajanju od pet godina, što dovoljno govori o kvalitetnosti ugradnje i profesionalnom osoblju.

Posjetite ih na adresi Čajdraš br. 25, na putu Vitez-Zenica preko Vjetrenica, a dostupni su i na brojeve telefona 032 432 922 i/ili 061 750 394. Pridružite se oficijelnoj Facebook stranici, te budite u toku sa svim akcijskim ponudama i vrhunskim uslugama klikom OVDJE.

Podijelite članak