Korisnici Apple prozivoda špijunirani: Apple hitno ažurirao softver za iPhone

iphone telefon mobiteli 95654 696x424 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Apple je hitno ažurirao softver za iPhone zbog kritičnog propusta koji su, kako su nezavisni naučnici kazali, koristile obavještajne službe kako bi špijunirale saudijske aktiviste.

Istraživači iz Citizen Laba s Univerziteta u Torontu su istakli da se softver koristi od februara i da je iskorišten za postavljanje Pegasusa, špijunskog softvera izraelske firme NSO Group koji je navodno upotrijebljen i za anketiranje novinara i zagovornika ljudskih prava u više zemalja.

Hitno ažuriranje softvera “zatvara rupu” koju su hakeri koristili kako bi se kroz iMessage infiltrirali u korisnikov telefin bez da on klikne na bilo šta, navode iz Citizen Laba.

Apple je potvrdio tvrdnje Citizen Laba.

“Napadi poput ovih smatraju se veoma sofisticiranim, koštaju milione dolara koji se koriste za razvoj. Često kratko traju i cilj su im određeni pojedinci”, kazao je Ivan Krstić, voditelj Appleovog sigurnosnog inžinjeringa i arhitekture, piše CNN.

Krstić je dodao da je Apple brzo riješio problem sa softverom i da ovaj propust “ne predstavlja prijetnju za ogromnu većinu korisnika”.